S: "Omar var inte nog tydlig"

Det har idag varit fortsatt kritik mot hur Omar Mustafa petades från Socialdemokraternas partistyrelse.

Och nu under kvällen kommenterar Stockholms arbetarekommun det hela.

Omar Mustafa var inte nog tydligt med att ta avstånd inbjudningar av talare med förkastliga åsikter, säger sekreterare Olle Burell.

– Omar har försökt förklara att han kände att det var ett misstag att han gjort det här, men samtidigt var han inte beredd att vara glasklar med att han aldrig skulle kunna använda en sådan metod igen.

– Det gjorde att hela den här diskussionen klistrade fast vid honom och att det till slut också blev omöjligt att försvara sig mot andra anklagelser som kom som kanske hade kunnat redas ut under mer normala omständigheter. Det är ju så ibland att det blir en ohållbar situation och det var vi tyvärr tvungna att konstatera och meddela honom, säger Olle Burell

Är det er uppgift att peta folk från partistyrelsen?

– Det var vår uppgift att nominera och det blev också självklart för oss att vi måste ta ansvar för att lösa den situation som hade uppstått genom att ta ett svårt samtal med Omar och vara ärliga med att vi bedömde att det blivit ohållbart och att han var tvungen att lämna partistyrelsen.

Hösten 2010 skrev Omar Mustafa på twitter: ”Har gjort upp med min partifobi och gått med i Socialdemokraterna.” Två och ett halvt år senare, på partikongressen för ett par veckor sedan, så valdes han in i partistyrelsen för Sveriges största parti.

Snabbt kom intern kritik inom Socialdemokraterna mot Mustafas engagemang inom Islamiska förbundet. Och i lördags uppmanades han att lämna partistyrelsen av Stockholms arbetarekommuns ordförande Veronica Palm.

Ekot har förgäves sökt Omar Mustafa för en kommentar. Han har för tillfället lämnat Stockholm, säger Olle Burell.

– Vi hoppas verkligen att vi kan ha ett bra samtal med honom när han kommer tillbaka, att vi kan gå igenom tillsammans allihopa vad vi hade kunnat göra på ett bättre sätt.  

Är det läge då att be om ursäkt till honom?

– Jag ser fram emot att träffa Omar, och är det så att han tycker att jag gjort någonting som gör att jag ska be om ursäkt så gör jag det i samtalet med honom.