Obama: "Skammens dag i Washington"

1:38 min

Den amerikanska senaten stoppade på onsdagskvällen alla tunga förslag som president Obama lagt fram om hur vapenlagarna i USA ska skärpas. Resultatet innebär ett stort politiskt nederlag för presidenten.

-Allt sammantaget var det här är en ganska skamlig dag för Washington, sade president Obama.

President Obama lät bitskare än han kanske någonsin låtit när han kommenterade senatens beslut på onsdagskvällen.

Omröstningen i senaten handlade först om att stänga igen två stora luckor när det gäller personkontrollerna av dem som vill köpa ett vapen.

Opinionsundersökningar visar att en överväldigande majoritet av amerikanerna är för det förslaget, men det fick alltså inte tillräckligt många röster när senaten gick till beslut.

Motståndarna, ledda av vapenägarorganisationen NRA, menade att det skulle inskränka på medborgarnas grundlagsskyddade rätt att inneha vapen.

Efter det röstade senaten ner Obamas två andra viktiga förslag, att förbjuda försäljningen av halvautomatiska gevär och att begränsa hur många patroner ett vapenmagasin får innehålla.

Det var efter skolmassakern i Newtown som Obama på allvar började driva vapenfrågan men nu återstår i praktiken inga av hans initiativ; det ser snarast ut som om senaten kan komma att besluta om marginella lättnader i vapenkontrollen - men Obama har inte givit upp...

-Det här var bara första ronden, sa han.

Men realistiskt sett kommer det i och med det här att ta lång tid innan det kan bli en förändring. Det fönster för skärpta lagar som öppnade sig efter skolskjutningen i Newtown är nu på väg att stängas. Obama sa att anhängarna av vapenkontroll måste se till att de blir lika välorganiserade som vapenlobbyn NRA.