Krävde livstids fängelse för 40-åring från Piteå

Åklagaren krävde livstids fängelse för den 40-årige man, som slog ihjäl sin före detta sambo i höstas i Piteå, medan försvaret ville ha mildare straff.

40-åringen hördes både av åklagaren och försvarsadvokaten, men han var fåordig och de två fick ställa frågor till honom som: Kände du dig kränkt och ville du göra henne illa och han svara ja på ett nästan ohörbart sätt, samtidigt som han dolde ansiktet med ena handen.

Han medgav att han sett kvinnans nya manliga bekantskap på en krog och slagit till honom. Sedan väntade han på den andre mannen i kvinnans bostad för att hota honom med yxhammaren. Men den mannen kom aldrig. I stället kom kvinnan och talade i mobiltelefonen med sin nya bekantskap.

40-årigen sa under rättegången:

- Jag blev arg då hon flinade mot mig och jag kände mig både kränkt och sårad, eftersom jag älskade henne fortfarande. Jag slog henne med yxhammaren tre gånger i huvudet.

Åklagaren sa i slutpläderingen att motivet till gärningen var svartsjuka och att mannen inte kunde kontrollera sin aggresivitet. Det handlade om mord, som borde ge livstids fängelse.

Men försvarsadvokaten sa att det inte handlade om svartsjuka, utan om kränkning och svek och att kvinnan provocerade mannen. Det handlade om grov misshandel och grovt vållande till annans död alternativt dråg. Hans avsikt var inte att döda.

Mannen är tidigare dömd för bland annat olaga hot och har haft stora problem med spriten. Han har också behandlats på psykiatrisk klinik.