Malmö

Gigantiska lampor ska sätta färg på nytt torg i Rosengård

1:39 min

Ett nytt torg håller på att ta form i Rosengård. Det är parkeringen framför de så kallade bokalerna, de kombinerade bostäderna och affärslokalerna som sedan några år finns här som ska förvandlas till en mötesplats med träd och grönska.

– Idén är fantastisk. Alla idéer som gör att det blir mer attraktivt och mer presentabelt för kunderna är bara positivt. Jag har bott här hur länge som helst och här har aldrig funnits någon plats där familjerna kan träffas och sitta i solen och äta något ifrån de lokala affärerna. Det är något nytt och det är mycket positivt, säger Nabil Ghodhbani som driver ett caféintill det blivande torget.

Där parkeringsplatsen tidigare låg ligger nu plattor och gatsten i ett vackert mönster med flera stora planteringshål där träd ska planteras. Mycket grönt och många sittplatser ska det bli och bord med inbyggda spelbräden för att locka folk att samlas och umgås här. 

Mest spektakulär kommer belysningen vid torget att bli. Specialdesignade lyktstolpar med lampkupor som jättelika kinesiska lyktor som kan växla färg kommer skapa en speciell stämning, en idé som de boende själva varit med att ta fram.

– Ja det kommer att bli bra och se bättre ut. Här finns inga mötesplatser utomhus. Man borde satsa mer på Rosengård, ju mer man satsar ju mer blir folk rädda om sitt område, säger Iman Abdel Rohman

Hon driver en resebyrå i en av bokalerna är också mycket glad över att få ett torg intill sin kombinerade bostad och affärslokal.