Bjereld: Krisen inom S om Omar Mustafa inte över

1:56 min

Konflikten inom Socialdemokraterna är långt ifrån över när det gäller Omar Mustafa, som fick lämna partiets partistyrelse kort efter att han nominerats. Det säger Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap.

Igår lämnade Stockholms arbetarekommun en förklaring till varför man bad Omar Mustafa att lämna partistyrelsen.

Orsaken var att de ansåg att Omar Mustafa inte var nog tydlig med att ta avstånd från inbjudningar av talare med förkastliga åsikter.

– Jag tror att väldigt många kommer att uppfatta det här svaret som en efterhandskonstruktion, som man har skapat just för att kunna gå vidare och lägga det här bakom sig.

– En del kommer låta sig nöja med det, och vara beredda att gå vidare eftersom den här striden i någon mening ändå är förlorad. Andra kommer fortfarande dystra och ledsna och kanske demobilisera vilja att delta i det politiska arbetet. Det är en lång och svår läkeprocess som ligger framför partiet i den här frågan, säger Ulf Bjereld.

För ett par veckor sedan valdes 28-årige Omar Mustafa in i partistyrelsen i Sveriges största parti.

Snabbt kom intern kritik inom socialdemokraterna mot Omar Mustafas engagemang i Islamiska förbundet.

I lördags uppmanades han lämna partistyrelsen av Stockholms arbetarekommuns ordförande Veronica Palm, vilket hon fått kritik för.

Igår kväll skrev Veronica Palm och kommunsekreteraren Olle Burell en debattartikel i Aftonbladet, där de förklarade varför dom bett Omar avgå.

– Omar hade hamnat i en trovärdighetskris som var för djup att ta sig ur. En grundläggande orsak till det var att han inte var beredd att vara tillräckligt tydlig med att aldrig mer medverka till att bjuda in personer och föreläsare som har eller har haft extrema åsikter. Att man börjar associera honom och socialdemokratin med förkastliga ideologier.

Ekot har förgäves sökt Omar Mustafa för en kommentar. Han har i dagsläget lämnat alla sina politiska uppdrag. Inte heller Veronica Palm vill prata med Ekot. Den kritik som senaste dagarna riktats mot henne kommer inte att avta, tror Ulf Bjereld.  

– Jag tror att den krisen inte på något sätt är över. Veronica Palm har haft en mycket otacksam uppgift eftersom handläggingen av ärendet har varit lite av katten på råttan och råttan på repet. Längst ut i den kedjan satt Veronica Palm, som då förväntades hantera den och det kan alla vara överens om att det inte gick särskilt bra, säger Ulf Bjereld.