Efter kritiken: Veronica Palm sitter kvar

4:47 min

Trots alla turer och intern kritik inifrån partiet gör Veronica Palm, ordförande i Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt nu klart att hon sitter kvar.

Efter alla tur kring nomineringen av Omar Mustafa till Socialdemokraternas partistyrelse, och kritik mot Veronika Palms hantering av händelsen, säger nu Veronica Palm att hon tänker sitt kvar som ordförande i Stockholmsdistriktet, där det hålls årsmöte om en dryg vecka.

- Jag har varit ordförande för det här distriktet för oss i några år nu, när det har gått bättre för oss i Stockholm. Vi har spetsat politiken och gett det som Stockholmarna kräver. Fått människor med olika bakgrund att engagera sig. Jag vill fortsätta på den vägen, men det är medlemmarna som bestämmer, säger Veronika Palm, som samtidigt har att hantera den kritik som riktats mot henne.

- Det har varit en tung vecka, och det är klart att man drar på sig kritik när man fattar tuffa beslut.

Är det klantigt skött?

- Nej, det är inte klantigt skött. Vi har varit många som har deltagit i den här processen och jag har tagit ansvar både för de nomineringar vi gjorde, men också av avslutningen av processen.

Det var i lördags som Omar Mustafa meddelade att han avgår från partistyrelsen, bara en vecka efter att han valts in, nominerad av Stockholmsdistriktet. Stockholmsdistriktets ordförande Veronica Palm dröjde sedan ända till i går med att tala öppet om varför hon vänt och känt sig tvingad att låta honom gå. 

Det gjorde hon i en debattartikel i Aftonbladet i går kväll där Palm gjorde klart varför hon känt sig tvingad att låta honom gå. Förklaringen var att Mustafa inte ska ha tagit tillräckligt tydligt avstånd från att bjuda in talare med extrema åsikter inom ramen för Islamiska förbundets verksamhet. Det finns inga ytterligare förklaringar, säger Veronica Palm i en intervju med Ekot idag.

- För mig kändes det viktigt eftersom även socialdemokratiska föreningar i Stockholm berörs av det här, så kändes det viktigt att prata med dem först innan jag berättade det offentligt. Det var viktigt för den interna demokratin, säger Veronica Palm.

På frågan om vad som var skillnaden mellan att sitta i partistyrelsen och att sitta i arbetarkommunens styrelse säger Veronica Palm:

- Det var i partistyrelsen som krockarna med den nationella organisationen blev så tydlig.

Varför då?

- Det beskriver vi väldigt noga i artikeln. Jag hade hoppats att vi hade kunnat hitta ett sätt att fortsätta för det är viktigt med personer med olika kulturell bakgrund i partiet. Men nu valde Omar själv att lämna alla sina uppdrag.