Boendeort avgör hjälpmedelpris

2:46 min

Priset för hjälpmedel till funktionsnedsatta som behöver hjälp i vardagen skiljer sig åt beroende på vilket landsting den funktionsnedsatta tillhör. Det visar en genomgång som Ekot gjort.

Det som i ett landsting är kostnadsfritt kan i nästa kosta tusentals kronor. För tre år sedan tog exempelvis landstinget i Östergötland beslut om att fasa ut så kallade elscootrar ur sitt sortiment.

Något som nu lett till att människor som tidigare haft sådana tilldelade inte törs lämna in dem på service i rädsla att för att de ska bli beslagtagna.

– Nej det törs jag inte, då tar de den. Har inte jag rätt hjälpmedel så blir jag ju ofri. Jag känner mig trygg med den här elscootern, säger Monica Svensson i Norrköping.

De så kallade elscootrarna försvann ur sortimentet för tre år sedan som valmöjlighet för dem som behöver hjälp med att ta sig fram. Och vill man ändå ha en elscooter så ska den bekostas med egna medel i Östergötland.

Monica Svensson. som inte kan gå och som har lärt sig att hantera scootern med sina rörelsehämmade händer. har svårt att förstå hur hon skulle kunna ta sig fram utan den.

– Jag vet faktiskt inte när man inte har ekonomiska förutsättningar att köpa för då kostar den ju 20 000 och uppåt, säger hon.

Inne i bostaden skjuter sig Monica Svensson fram på en mindre stol med hjul. En rullstol kan hon inte använda eftersom händerna och armstyrkan begränsar. Elscootern hjälper henne utomhus och att besöka affärer, bibliotek och andra anpassade lokaler.

– Absolut, överallt. Man känner sig mindre funktionsnedsatt när man har den här, för jag känner det som att jag smälter in mer, säger hon.

Marie Morell är moderat och  landstingsstyrelsens ordförande. Hon säger så här om att människor i Östergötland fortfarande tre år efter beslutet vägra lämna tillbaka sina elscootrar och också lämna dem på nödvändig service.

– I efterhand kanske man kan säga att det hade varit bättre att dra in allihop för det är klart att det inte är bra när människor inte lämnar in på service och att man då kanske har en elscooter som är trafikfarlig på något sätt, säger Marie Morell.

Det är tydligen en infekterad fråga?

– Ja. Men jag tycker alltså att vi i grunden har gjort en bra modell och sen är det väl alltid så att det finns vissa enstaka grejer som kan vara svårare att förklara.

Första i januari 2014 tar kommunerna i Östergötland över ansvaret för hjälpmedel men det finns enligt Marie Morell inga signaler om ändra policy. Men hade Monica Svensson bott på andra sidan länsgränsen mot exempelvis Örebro  hade elscootern varit kostnadsfri om den förskrivits.

– Det är ju en ersättning för till exempel en förlorad kroppsdel eller en förlorad funktion i en kroppsdel. Du får ju en kompensation för ett kroppsbortfall, säger Eva Sundh som är verksamhetschef på centrum för hjälpmedel i Örebro läns landsting.

Hur tungt väger brukarens ord?

– Det väger väldigt mycket eftersom det är det upplevda behovet som är viktigt. Alltså vad brukaren upplever för behov och vad han eller hon vill göra som den inte kan i dag.