Den nya dopningen - DMT

Nyss THG. Tre bokstäver som stod för ett dopningsmedel som skakade om idrottsvärlden. Nu finns anledning att lära sig tre nya bokstäver: DMT.

Idag kom antidopningsbyrån Wada ut med en kungörelse att man lyckats identifiera en dopningssubstans som väcker nya förfärliga farhågor.

DMT, en ny specialdisignad konstgjord steroid, som i värsta fall redan använts på bred front i världsidrotten, ”desoxy-methyl-testosteron”. Det handlar om en substans som tidigare varit helt omöjlig att upptäcka.

Förra året sa Victor Conte, laboratoriechefen i USA som utpekas för att ha uppfunnit och masstillverkat THG, som redan påträffats hos flera stjärnidrottare. ”Tror ni det är över bara för att ni avslöjat mig? Please. Det finns en ny version out there just nu”, sa han.

Conte utvecklade aldrig sitt resonemang. Det återstår att se om han gör det i mars när han är inkallad till rättegång. Men bedömare tror att DMT är en steroid som han kan ha syftat på. Det är vetenskapsmän på ett av världens mest utvecklade laboratorier, i Montreal, som lyckats identifiera den nya substansen.

Återstår att se om Wadas fruktan också blir verklighet. Har idrottspubliken i världen redan lurats av DMT-användare, kanske på VM- och OS-nivå?

Nej, enligt Christine Ayotte, chef på Montreal-laboratoriet, har tusentals sparade dopningsprov testats i hopp om att finna även DMT. Men inget positivt resultat påträffades.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se