Socialt nätverk i Ryssland satt under press

2:01 min

Rysslands svar på det sociala nätverket Facebook, Vkontakte, har de senaste dagarna varit i blåsväder, efter att nätverkets unge vd, 28-åriga Pavel Durov, pekas ut som inblandad i en trafikolycka.

I veckan genomfördes husrannsakan i Durovs lägenhet och på nätverkets kontor och i Ryssland spekulerar man nu i om det här i själva verket handlar om att överta kontrollen över landets största sociala nätverk, flitigt använt bland annat av den ryska oppositionen.

Nyhetsprogrammet Vestis reporter berättar om att en videoserver beslagtogs under husrannsakan på Vkontaktes kontor i S:t Petersburg.

På fredagen var Pavel Durov, det sociala nätverkets grundare och vd, kallad till förhör som vittne till en incident i början av april, då en bil körde på en polisman i S:t Petersburg.

Polismannen själv hävdar att det var Durov som satt bakom ratten. Durov nekar och säger att han inte kör bil.

Samma dag som misstankarna mot Durov blev kända kom också nyheten om att 48 procent av aktierna i det sociala nätverket – Rysslands största med 42 miljoner användare – köpts av ett bolag vars största ägare är affärsmannen Ilja Sjtjerbin, som bland annat sitter i styrelsen för den ryska statliga oljejätten Rozneft. Vd i Rozneft är en av president Vladimir Putins närmaste: Igor Setjin.

Nu går meningarna isär om det som händer kring nätverket Vkontakte, som är uppbyggt på samma sätt som Facebook, är ett försök att öka kontrollen över det ryska nätet som får alltfler användare. Det är fortfarande fritt och är den ryska proteströrelsens viktigaste plattform.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) undrar på mikrobloggen Twitter om det vi ser nu också är ett nedslag mot nätfriheten i Ryssland och hänvisar till en artikel i brittiska The Guardian om situationen kring Vkontakte.

Själv skriver Pavel Durov på det sociala nätverket att så länge som han är vd kommer ingenting att förändras.

I höstas började en lag gälla som ger myndigheterna rätt att blockera sajter som anses propagera för narkotikaanvändning och självmord. Men kritiker menar att lagen kan komma att användas godtyckligt för att stoppa misshaglig information.