Konst som gestaltar den svenska pophistorien

2:33 min

I år fyller den svenska popmusiken 50 år. I alla fall om utgångspunkten är att Beatles fick sitt stora internationella genombrott och även spelade i Borås. Nu har konstmuseet i Borås sammanställt en utställning där nästan 50 svenska konstnärer gestaltar eller kanske hyllar den svenska pop- och rockhistorien.

- Det finns ett nära släktskap mellan konst och musik, dels är det många som spelar, målar - målar, spelar. Alltså alla år man står och harvar i ateljéerna med soundtracks. Jag tror också det är samma typ av människor som sysslar med musik och konst - det är inte de där linjära typerna utan det är mer drömmare och drasuter.

Ola Åstrand, själv konstnär som också har ett förflutet som punkmusiker i Skåne, är den som sammanställt "I want to hold your hand" på Borås Konstmuseum. Ett slags soundtrack i bild över olika konstnärers förhållande till svensk pop- och rockhistoria. Nina Bondeson har gjort en bild på tyg, 2 gånger 3 meter, ser nästan ut som broderi.

- När jag fick frågan om att vara med på utställningen var min första impuls att säga nej, för jag har inte haft nåt livligt förhållande till pop- och rockmusik mer än ett slags life-long förhållande med Bob Dylan. Men sen kom jag på att det hände saker i början på tidiga 70-talet, och då kom jag på att Philemon Arthur & The Dung betydde väldigt mycket för mig.

Philemon Arthur & The Dung - musik som gör vad den vill, en befriande kraft - det handlar utställningen om. Den har inga pretentioner att redovisa den svenska pophistorien och varje konstnär har sin egen koppling mellan musiken och bilden. Jockum Nordström är en av konstnärerna där musik spelat stor roll hela livet men 1977 när han gick i sjuan blev han riktigt drabbad.

- Alltså när punken kom var det helt fantastiskt, det var ju en revolution i huvudet. Det var ju någon som talade ens språk på riktigt. Det var någon som bröt sig loss; man hade en massa kompisar och skola, men här kom det något tydligt, som var starkt. Så om man talar om bilder, så tror jag det har varit jätteviktigt.