Merkel försvarar reformerna i euroländerna

2:00 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel försvarar nu i en stor intervju sin besparings och reformpolitik i den europeiska skuldkrisen. Reformerna har kritiserats stark i många europeiska länder.

Angela Merkel säger att de hårda reformerna, i flera euroländer, är nödvändiga för att Europa i framtiden ska kunna följa med i den globala konkurrensen.

– Vi européer har lyckats visa nationella och internationella investerare, hur viktig Euron är för oss, också som en symbol för det politiska enandet av Europa, säger Angela Merkel i en exklusiv intervju för Tysklands största tidning Bild.

Intervjun publicerades i samband med att den tyska förbundsdagen med stor majoritet nu godkänt tyskt deltagande i det kontroversiella nödlånspaketet för Cypern.

Men trots den klara ja-majoriteten i förbundsdagen är det också tydligt att debatten om krisåtgärderna även i Tyskland blir allt mer omdebatterade.

Men Angela Merkel understryker i intervjun också att hon inte är nöjd ännu.

– Det handlar inte bara om att hålla Euron som valuta stabil, utan att föra Europa stärkt ut ur krisen. Jag vill se starkare europeisk kontinent, som också i framtiden kan erbjuda sina medborgare välfärd, säger Angela Merkel.

Hon menar att alla krisåtgärder i längden syftar till att göra Europa till den ledande världsdelen, vilket Europa, enligt Merkel, inte alls är i dag.

Det är därför eurostaterna måste genomföra sina hårda reformer.

– Flera eurostater måste bli mer konkurrensmässiga, och på det området återstår mycket att göra, säger hon.

– Välfärd på lånade pengar, går inte längre, det måste stå klart för alla, fortsätter Merkel.

Enligt henne är Tyskland ett exempel på att hårda reformer faktiskt fungerar. För 10 år sen kallades Tyskland på grund av sin förstelnade ekonomi för "Europas sjuke man".

Men enligt Merkels syn gjorde de hårda, smärtsamma reformerna som då genomfördes susen.

Hon säger att hon förstår att åtgärderna i flera eurostaterna gör att människor lider. Särskilt den höga ungdomsarbetslösheten oroar henne. Hon pekar därför på att EU nu har öronmärkt sex miljarder Euro för att förbättra situationen.

I intervjun försäkrar hon också att hon kandiderar till förbundskanslerposten för hela nästa mandatsperiod, alltså fram till 2017.

En ny bok hade nämligen kommit med de överraskande uppgifterna att Merkel skulle ha bestämt sig för att avgå som kansler 2015, om hon får nytt förtroende i höstens val.