Stort intresse för kubb i svenskbygderna i USA

2:15 min

Det svenska utomhusspelet kubb - som sägs härstamma från vikingarna på Gotland - har blivit stort i mellanvästra USA, där tusentals svenskättade amerikaner bor. Eric Anderson fastnade för spelet när han och hans fru bodde ett år i Karlskrona, och han tog med det hem till Eau Claire i Wisconsin.

– Våra vänner och släktingar presenterade spelet för oss, och det verkade som nästan alla svenskar hade ett kubbset hemma. Så när vi kom tillbaka till USA började vi presentera spelet för andra, och det har varit ett trevligt sätt för mig att anknyta till mina förfäder och tänka på Sverige när jag spelar det, säger Eric Anderson från Eau Claire i Wisconsin.

Eric Anderson farföräldrar kom från Sverige, och i den amerikanska mellanvästern, med stater som Wisconsin, Ohio, Minnesota och Minneapolis bor det tusentals amerikaner som är mer eller mindre svenskättade. Och kanske är detta anledningen till att intresset för det populära sommarspelet kubb spridit sig så där. För den lilla turnering som Eric Anderson arrangerade i sin hemstad Eau Claire 2007 var bara startskottet för kubbintresset i mellanvästern, och numera arrangeras det amerikanska mästerskapet i kubb - the US National Kubb Championships - varje år i den lilla staden.

– Det har vuxit mer och mer för varje år. Första året hade vi lite mer än 15 lag och 40 spelare, och förra året hade vi runt 80 lag och nästan 300 spelare. Så intresset har liksom exploderat här, och nu finns det turneringar lite över allt i mellanvästern, säger Eric Anderson.

I kubb spelar två lag mot varandra, oftast på en gräsmatta. Genom att kasta träpinnar ska man slå ner ett antal träblock, och slutligen fälla den så kallade "kungen". Det sägs att spelet härstammar från vikingatiden på Gotland, men det är inte riktigt klarlagt.  

Men sedan 1995 arrangeras i alla fall VM i kubb på just Gotland, och för två år sen åkte Eric Anderson från Wisconsin dit för att tävla. Och han uppskattar att kubb är ett spel som för samman olika typer av människor, säger han.

– Jag skulle kanske inte ha träffat alla de här människorna annars, men nu har jag träffat dem genom kubbspelandet, och det är fantastiskt, säger Eric Anderson.