Misstänkta väcker uppmärksamhet i Ryssland

1:16 min

De två misstänkta bakom sprängdåden i Boston sägs vara två bröder med ursprung i norra Kaukasien i södra Ryssland. En av dem dödades i eldstrid i morse, den andre jagas fortfarande av polis.

Nyheten om de påstådda gärningsmännens bakgrund väcker stor uppmärksamhet i Ryssland.

I ryska medier sprids länken till vad som sägs vara den överlevande Dzjachar Tsarnajevs sida på det ryska sociala nätverket Vkontakte, en rysk motsvarighet till Facebook.

Dzjachar var själv inne på sidan så sent som klockan tre i morse men har inte skrivit något sedan i mars då han bland annat skämtade om rysk polis förkärlek för att sätta dit just människor från norra Kaukasien.

Nu fylls kommentarsfältet med sarkastiska tillrop som "Breivik är stolt över dig".

På sidan står det att Dzjachar studerar på en skola i Boston, några år kring millennieskiftet gick han på skola nummer ett i Dagestans huvudstad Machatjkala.

Han anger sin religion till islam och skriver att det viktigaste i livet är karriär och pengar. Förutom ryska och engelska talar han tjetjenska.

Enligt NBC news kom de till USA och sökte asyl för runt tio år sedan. Dzjachar Tsarnajev uppges vara född i den tidigare Sovjetrepubliken Kirgizistan.

En talesperson för Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov säger enligt nyhetsbyårn Interfax att bröderna Tsarnajevs familj för länge sedan lämnat Tjetjenien för andra delar av Ryssland och att de före flytten till USA bodde i Kazakstan.

Om de här personerna har blivit dåliga människor så har det inget med Tjetjenien att göra utan med de som uppfostrade dem, säger talespersonen.

Händelserna i Boston lär ändå sätta fart i diskussionen om religiös extremism i norra Kaukasien.

Bland annat tjetjenska terrorister har tidigare tagit på sig skulden, eller anklagats för, en lång rad fruktansvärda terrordåd i Ryssland.