Pagrotsky: ”Manipulativt sätt att slingra sig”

2:05 min

Socialdemokraten Leif Pagrotsky, som KU-anmälde regeringen efter händelsen i augusti, är skeptisk till näringsminister Annie Lööfs ursäkt till konstitutionsutskottet.

I augusti förra året begärde Aftonbladet ut en sammanställning av vilka kostnader departementen haft för intern representation.

Innan Aftonbladet fått den nämnde Annie Lööfs statssekreterare den för Ekot i en intervju och efter intervjun skickade en av Lööfs medarbetare på eget initiativ över sammanställningen till Ekot, något som tolkats som ett försök att dämpa Aftonbladets kommande avslöjande.

Leif Pagrotsky KU-anmälde händelsen

– Jag ville att riksdagen skulle ta reda på om vad som hade hänt, om Aftonbladets anklagelse stämde eller inte, anklagelsen att de hade dröjt i flera dagar för att ge restaurangnotan till Aftonbladets konkurrenter så att Aftonbladet inte skulle få någon ordentlig nyhet. Det är nu bekräftat och det är mycket allvarlig, säger han.

 Det var på just den punkten hon sa fel. Vad tänker du om det?

-- Hon var extremt påläst, det var sidanvisningar och paragrafer i JO-rapporter och allt möjligt. Själva kärnan i min anmälan var det enda hon hoppat över och missat. Det låter ju rätt långsökt om jag ska var lågmäld.

Varför ska folk bry sig om det här? Varför är det här viktigt, tycker du?

– Offentlighetsprincipen är ju basen för insyn, kontroll och granskning av våra makthavare. Det är inte för inte som detta står i grundlagen. Det står med oerhört skarpa ord att sådana här handlingar skall lämnas ut. En faktura från en restaurang som man låter ligga i flera dagar innan man bestämmer sig för att följa lagen – det är inte acceptabelt. Det är fundamentalt i den svenska demokratin att granskningen av makthavarna fungerar.

 – Det här sättet att agera, att dra ut på det i flera dagar, sprida det till redaktionernas konkurrenter, mig ger det intryck av ett manipulativt sätt att slingra sig för att slippa ta ansvar för sitt fögderi. Det är inte acceptabelt och måste stävjas.

Studio Ett