Söderhamn

S-kongress i skuggan av Mustafa-affären

1:28 min

I går höll Socialdemokraterna i Gävleborg sin distriktskongress i Söderhamn. Ett uttalande till stöd för dubbelspår på Ostkustbanan och en utbildning i folkhälsa för lokala politiker var två av beslutspunkterna. Samtidigt var det en kongress i skuggan av den turbulens som partiet just nu upplever på riksplanet - den nyvalde partistyrelse-ledamoten Omar Mustafa tvingades ju avgå efter kritik för att ha gett en plattform åt antisemiter och homofober.

Men Mustafas avgång är ingen stor fråga i Gävleborg, menar distriktsordföranden Yoomi Renström.

– Socialdemokraterna överlag påverkas ju alltid när det bli skriverier i riksmedia. Men här i länet har det varit en stor diskussion om den saken, säger hon.

Vad säger du till gävleborgare som undrar om Socialdemokraterna kan styra landet när det verkar som att man har svårt att styra sin egen organisation?

– Det här handlar inte om styrförmåga. När man vill förnya sig händer det alltid saker och ting och det kan man se som en positiv utveckling snarare än ett problem.

Dubbelspår diskuterades
Hellre än att kommentera turerna kring den petade Omar Mustafa vill Yoomi Renström tala om den politik som Socialdemokraterna i Gävleborg tänker föra. Till exempel att påverka för att få dubbelspår på Ostkustbanan.

– Man satsar på infrastruktur både söder och norr om oss. Men det måste kopplas ihop för att hela stråket ska fungera.

Folkhälsan togs upp
De flitigaste motionärerna till kongressen är Söderhamns arbetarekomun som bland annat vill att länets kommun- och landstingspolitiker ska utbildas i folkhälsa. Sven-Olof Larsson är vice ordförande:

– Så fort man tar beslut om skola, bostäder, vägar - alltså allt - så påverkar det folkhälsan. Och då måste det finnas en medvetenhet hos alla om de här effekterna, säger han.