Legendarisk seglarprofil avliden

Seglingsvärlden har sorg. Havskappseglaren Magnus "Mange" Olsson avled på Lanzarote på lördagen efter den stroke som drabbade honom några dagar tidigare. Olsson blev 64 år.

Magnus Olsson var en av svensk seglings mest rutinerade och respekterade seglare. Han blev känd världen över inte minst för sina sex starter i jordenruntseglingen Whitbread/Ocean Race.

"Mange var den mest fantastiska person jag någonsin har träffat, en av mina allra bästa vänner, och en av de största seglarna genom tiderna", säger Richard Brisius, chef för Team SCA som Olsson jobbade för, i ett pressmeddelande.

"Han var en helt unik man som likt ingen annan alltid gav energi, humor och kärlek till alla runt omkring sig. Våra tankar är i första hand hos hans familj vid denna mycket sorgliga tidpunkt. Han betydde enormt mycket för så många människor över hela världen, och under de senaste månaderna var han en fundamental del av Team SCA. Han kommer att vara enormt saknad av oss alla. Det är ett verkligt privilegium att ha varit en av Manges vänner, och jag kommer att bära hans arv med mig med kärlek och stolthet för all framtid."

Magnus Olsson befann sig på Lanzarote för att träna besättningen på den svenska Ocean Race-satsningen SCA. Svenskbåten ska ha kvinnlig besättning i tävlingen som startar hösten 2014. Han var engagerad som coach, tränare och mentor av SCA.

"Han har inspirerat vår kvinnliga besättning, många andra seglare, både unga och gamla, och alla oss som hade möjlighet att träffa och lära känna honom. Magnus kommer att bli djupt saknad runtom i världen, säger Jan Johansson, vd och koncernchef på SCA.

Magnus Olssons liv gick i seglingens tecken. Bromma-bon lärde sig segla på Mälaren i barnaåren, fick sina första tävlingsframgångar med en västkustklubb och med hann med tre SM-titlar i 505 runt 1970 innan havskappseglingen tog över. En annan seglingslegend, Pelle Petterson, övertalade honom att vara med på båten Sverige i America's Cup 1976.

Han deltog i Whitbread/Ocean Race första gången 1984–1965. Den största triumfen kom 1997–1998 då han var med på EF Language, den enda svenska båt som vunnit tävlingen. Under Olssons sista Ocean Race, 2008–2009, fyllde han 60 år och var skeppare på Ericsson 3, som vann den längsta etappens i tävlingens historia, 12 300 sjömil som seglades på drygt 40 dygn.

TT