Misstänkt för bombdåd i Boston svarar på frågor

Den terrormisstänkte Dzjochar Tsarnajev har vaknat och svarar skriftligt på frågor från utredarna. Det uppger flera medier i USA, som hänvisar till anonyma poliskällor.

ABC och NBC News rapporterade sent på söndagen att Dzhokhar Tsarnaev, var vaken och svarade skriftligen till frågor som ställdes till honom av myndigheterna.

Polisledningen säger officiellt att hans tillstånd gör att han ännu inte kan förhöras.

Flera politiker kräver att han ska ställas inför federal domstol. Åklagarna skulle då kunna yrka på dödsstraff, en påföljd som förbjöds i delstaten  Massachusetts 1984.

Samtidigt som den misstänkte bombmannen Dzjochar Tsarnajev uppges ha börjat kommunicera med utredarna publiceras uppgifter om vad han gjorde tiden efter bombdådet. Enligt CNN var Tsarnajev dagligen på sitt universitet, University of Massachusetts-Dartmouth, fram till i torsdags kväll.

Studenten Zach Bettencourt säger att han pratade med Tsarnajev om bombdådet när de båda tränade på universitetets gym i tisdags.

– Han sade ungefär "ja, tragedier som den här händer hela tiden och det är sorgligt", säger Bettencourt till CNN.

I onsdags gick Tsarnajev, till synes avslappnad, på en fest med några kompisar från fotbollslaget, uppger Boston Globe.

19-åringen har två svåra sårskador och har förlorat mycket blod. Utredarna spekulerar i om ett sår i nacken är resultatet av ett självmordsförsök.

Enligt utredarna verkar han ha fått såret efter att ha stuckit in en pistol i munnen och avfyrat den. Han förstår dock vad människor säger runt omkring honom.

19-årige Dzjochar Tsarnajev fick amerikanskt medborgarskap 2011 medan hans 26-årige storebror Tamerlan fick avslag för några månader sedan. En kontroll av hans bakgrund visade att FBI haft ögonen på honom, skriver New York Times.

Säkerhetsdepartementet Homeland Security hade stoppat ansökan, om än tillfälligt.

Den federala polisen hade tagit upp 26-åringens medborgsskapsansökan till ny prövning vid tidpunkten för bombattentaten och hans död, enligt anonyma poliskällor.

Tidigare har det sagts att ett fall av misshandel ska ha stoppat medborgarskapet, men nu har det framkommit att FBI, på ryska myndigheters begäran, förhört honom 2011 om hans eventuella kopplingar till tjetjenska terrorister, skriver tidningen.

Ekot/Reuters/TT