Telialedamot har Cypernbolag

2:34 min

En av grundarna av musiktjänsten Spotify - Martin Lorentzon - har med hjälp av ett brevlådeföretag i Cypern kunnat undvika att betala mångmiljonbelopp i skatt i Sverige. För knappt tre veckor sedan valdes han in i Telia Soneras styrelse som ska ge bolaget en etisk nystart efter mutanklagelserna i Uzbekistan.

Martin Lorentzon bildade företaget Rosello på Cypern 2005 i samband med att han skulle sälja sina aktier i företaget Tradedoubler.

Han flyttade över aktierna till Cypernbolaget före försäljningen. På det sättet slapp han att betala skatt i Sverige. Vinsten på försäljningen blev åtminstone 250 miljoner kronor under åren 2005-2007.

Hade aktierna varit kvar i Lorentzons svenska bolag hade han fått skatta åtminstone 25 procent, enligt Skatteverket, det vill säga drygt 60 miljoner kronor.

Lorentzon har också sin andel i Spotify i Rosello, enligt den senaste offentliga uppgiften. Aktier värda flera miljarder kronor.

På företagsregistret i Nicosia är informationen om Lorentzons Cypernbolag mycket knapphändig.

--De vill inte visa vem som står bakom företaget, säger Dora Constantinidou på företagsregistret i Cyperns huvudstad Nicosia.

Hon bläddrar i dokumenten för bolaget Rosello som enligt registret, mot reglerna, inte lämnat någon årsrapport sedan det bildades.

Inga privatpersoner är namngivna i handlingarna. Där finns däremot en adress som går till ett kontor i Nicosia där svenskar kan få hjälp att starta företag i Cypern.

Företaget, som heter Nordic Finance, marknadsför Cypern som "en attraktiv plats för internationell skatteplanering". På kontoret jobbar en tidigare anställd på Skatteverket. Ingenstans syns någon skylt som antyder att Rosello har någon verksamhet på kontoret.

I Rosellos handlingar på företagsregistret står det att bolaget ägs av ett företag i Luxemburg som heter Amaltea. En sökning i Luxemburgs företagsregister visar att Amaltea ägs av Martin Lorentzon.

Där framgår också att Amaltea delar adress i Luxemburg med Spotifys moderbolag som i sin tur alltså ägs av Rosello. Ägarstrukturen i Lorentzons företag går fram och tillbaka mellan Cypern och Luxemburg.

Nyligen valdes Martin Lorentzon in i Telia Soneras styrelse. Ordförande i bolagets valberedning var då Kristina Ekengren på finansdepartementet. Hon blev informerad om Lorentzons företagsupplägg men tyckte inte att det var ett skäl till att hålla honom utanför styrelsen.

--Min uppdragsgivare (Regeringen) tycker att man ska bidra till det svenska samhället genom att betala sin skatt här, och jag har ingen annan åsikt. Men Martin är lite unik i Sverige med det han har åstadkommit som entreprenör genom att bygga två framgångsrika företag inom den nya teknologin. Han är svår att slå. Jag tycker att vi ska vara stolta över honom i Sverige, säger Ekengren.

Enligt Telia Soneras hemsida äger Lorentzon nästan 230 000 aktier i Telia Sonera. Även de via sitt brevlådeföretag på Cypern.

Under åren 2007-2010 nolltaxerade Lorentzon trots att han hela tiden varit skriven i Sverige. 2006 uppgick hans förmögenhet till drygt 140 miljoner kronor, enligt Skatteverket, men senare uppgifter saknas.

Lorentzon har inte velat kommentera sitt Cypernupplägg personligen men hans advokat Tommy Lundqvist säger att kommersiella skäl är förklaringen till ägarstrukturen.