FBI:s arbete ifrågasätts efter attentaten i Boston

1:52 min

Flera politiker i USA har frågor om hur och varför FBI missade att kontrollera bröderna Tsarnajev, anklagade för att ha placerat ut två sprängladdningar vid målgången till Boston maraton.
Samtidigt kommer uppgifter om att den bror som gripits kanske aldrig kan förhöras.

Sedan det blivit känt att den nu döde, äldre brodern Tamerlan Tsarnajev kollades upp av FBI 2011, på grund av ryska misstankar om terroristkopplingar, kommer allt fler frågor i USA om varför FBI släppte kontrollen av honom, och varför FBI inte förhörde honom efter en resa han gjorde till Ryssland och Tjetjenien 2012.

– Varför frågades han inte ut när han kom tillbaka? När en annan regering misstänker att något är eller kan vara fel, så borde han ha frågats ut, så det finns frågor att ställa, sa Charles Schumer, demokrat och senator från New York i morse.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham från South Carolina sa att FBI "tappat bollen" och begått misstag.

– USA måste bli bättre på att bekämpa terrorister, sa senator Graham. Båda senatorerna anser att den överlevande brodern Tsarnajev borde dömas till döden.

Ledande republikanska politiker i representanthuset har skrivit brev till regeringen och myndigheterna och vill ha besked om vad FBI visste och gjorde för att kontrollera bröderna Tsarnajev.

Det pågår också en debatt i USA om hur den överlevande brodern Tsarnajev ska lagföras och om han, om han bedöms vara skyldig, ska straffas med döden.

Han är för illa skadad för att kunna förhöras, och Bostons borgmästare Tom Menino säger till nyhetsbyrån Reuters att det är oklart han någonsin kommer att kunna förhöras.

19-åringen är bland annat skadad i halsen och kan inte prata.