Sverige gjorde inget när Ryssland övade anfall

6:34 min

När ryska bombplan övade anfall mot Sverige på långfredagen gjorde svenskt försvar ingenting. Nato gjorde dock en annan bedömning av säkerhetsläget, och skickade upp två danska plan.

Ryska bombplan övade anfall mot Sverige under långfredagen, men svenskt försvar gjorde ingenting. Varken piloter eller plan fanns redo att möta dem. Det bekräftas av Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer.  

--  Vi kommenterar inte exakt vilken beredskap vi har över dygnet, men just då hade vi inte jaktflygplan i beredskap det hade vi inte, säger Anders Silwer.

– Men om ni hade haft det, hade de gått upp då?

– Ja, det hade de gjort.

Det var efter midnatt under långfredagsnatten som den svenska luftbevakningens personal såg sex snabba plan på sina datorskärmar. Planen kom från ryska baser vid Sankt Petersburg, de passerade Finska viken och flög sen öster om Stockholms skärgård, skriver Svenska Dagbladet. Försvarsmaktens insatschef Anders Silver bekräftar att två tunga bombplan av typen Tu-22, som kan bära kryssningsmissiler och kärnvapen och fyra jaktplan av typen Su-27 befann sig i området.

– De gjorde en som vi betraktar helt vanlig övning, så att säga. De flög i internationellt luftrum nordost om Gotland.

Ryssarna hade också förvarnat om att de skulle ha en stor övning just då.

Men enligt Svenska Dagbladet handlade det också om två fingerade angrepp mot mål Stockholmsområdet och Sydsverige. Målen är två av Sveriges viktigaste militära anläggningar. Men det är en bild som insatschefen Anders Silwer vill nyansera:

– Om man pratar om en kryssningsrobot till exempel, så kan den ju fällas på väldigt stort avstånd. Vilken riktning ett flygplan har vid ett visst tillfälle är inte intressant för missilen kan gå i en helt annan riktning. Så man kan inte säga att det pekade på något speciellt.

Den svenska incidentberedskapen - med minst två startklara Gripenplan - låg alltså nere just då. 

Men Nato gjorde en annan analys av säkerhetsläget. Nato skickade nämligen upp enligt två danska F16-plan från en bas i Litauen. Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer igen:

- Det får de kommentera.

Men de har en annan bild av incidentberedskapen och hur den ska fungera?

- Det är möjligt att de har, men de måste kommentera det själva.