SvD:s reporter: "Det är som en thriller-roman."

5:56 min

När ryska plan ostört kunde öva anfall över Sverige väcker det allvarliga frågor om den svenska beredskapen. Det säger Svenska Dagbladets säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström, intervjuad i P1 Morgon. 

Långfredag natt lyfte ryska bombplan från S:t Petersburg och flög över Finska viken i riktning mot Sverige. Det registrerades på svenska radarskärmar hur de i stället för att vika av söderut mot Kaliningrad i stället fortsatte västerut och vek av först vid Gotska Sandön. Enligt Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Svenska Dagbladet, utförde de där två simulerade angrepp mot svenska militära mål.

Sverige saknade Gripenplan i beredskap, och kunde inte möta hotet och kontrollera vad som hände. Hotet uppfattades däremot av Nato som skickade upp två danska plan från en militärbas i Litauen.

- Det var en helt exceptionell övning. Den här typen av plan har inte dykt upp mitt i natten på det här sättet tidigare, säger Mikael Holmström.

Sverige hade fått förvarning om en stor rysk militärövning som skulle äga rum under påskhelgen. Det är obegripligt att svensk beredskap inte var bättre, säger Mikael Holmström.

- Det här väcker många frågor om den svenska beredskapen. Formulär 1 A i militär taktik är ju att det gäller att överraska. Det är som en thrillerroman att någon gör något oväntat under en helg när beredskapen är låg.

Varför skulle Ryssland göra på det här sättet?

- Ryssland har ju kommit tillbaka på det militära området. Man har en kraftig upprustning och agerar mer offensivt över huvud taget. Samtidigt har ju Sverige genom försvarsbesluten 2004 och 2009 gett upp försvaret av sitt eget territorium.