Tommy Svensson uppmärksammar karragenan E407

5:44 min

Tommy Svensson är engagerad i matdebatten och fokuserar på tillsatser och tillverkningsprocesser i matindustrin som vi bör vara uppmärksamma på. I en serie skrifter redovidar han olika mattillsatser som det finns anledning att vara uppmärksam på. Här följer ett utdrag ur en av skrifterna som handlar om olika tillsatser som rökarom och Karragenan E 407 som tommy Svensson pratade om när han gästade Förmiddag i P4 Dalarna onsdagen 17/4 2013

Se upp för karragenan E407

  

 

Karragenan är ett mycket vanligt förtjockningsmedel i vår mat och framställs av en rödalg som växer i Atlanten. När karragenan an-vänds som livsmedelstillsats, har den E-nummer E 407 eller E 407a. Karragenan används även som stabiliseringsmedel och ut-värderades av WHO (världshäl-soorganisationen) år 2001 och ansågs då som ofarlig.

Tyvärr stämmer nog inte detta, då karragenan i djurförsök har visat sig både vara cancerframkallande och dessutom kunna störa mag- och tarmkanalen.

Idag är världsproduktionen av karragenan över 30.000 ton.
Rödalgen tvättas, torkas och E407 extraheras med hjälp av lösnings-medel ofta extrationsbensin.

 

Problem med magen

På senare tid har allt fler börjat klaga på att de inte tål mjölkpro-dukter, då magen ömmar eller svullnar.

 Av läkarna får man då ofta rådet att använda ”laktosfritt”. Men tyvärr är detta inte så klokt, då karragenan ofta är vanligare i laktosfria produkter än i icke laktosfria. Så om man byter kost utan att vara helt säker på att man är laktosintollerant, kan man riskera att få stora problem med sin mage.

Läs alltid på en förpackning så du inte får med karragenan eller E407 hem när du handlar.

Det är inte ovanligt att personer som haft problem med sin mage i många år och där läkaren gett

diagnosen IBS, blir helt återställda några månader efter att man tagit bort karragenan ur sin kost.

Grädde en värsting

Eftersom många svenskar felakt-igt har fått för sig att naturligt fett är farligt, köper många grädde med lägre fetthalt. Dessutom har denna förpackning ofta skruvkork, vilket är mer praktiskt att förvara i kylen än en öppen förpackning.

Det är just i lågfettsgrädde och grädde med längre hållbarhet som karragenan E407 är vanligast. Man har blandat i tillsatsen för att en 36%-ig grädde ska kunna vispas och dessutom får grädden några dagar längre hållbarhet.

Läs alltid på förpackningen vad grädden innehåller. En bra grädde är utan tillsatser och på 40%.

Om man inte är noga med vad man äter, påverkas ofta mage och tarm, vilket kan minska upptaget av vitaminer och andra viktiga ämnen till kroppen.

Karragenan E407 kan finnas i bl.a. grädde, glass, välling, såser, godis, mjölkersättning, potatis-sallader, räksallad och liknande röror, sylt, chokladdrycker och milkshake. Ämnet kan tyvärr även finnas i KRAV-produkter.

Text:

TOMMY

SVENSSON