Riksbankens ränteduva Lars E O Svensson slutar

Vice riksbankschefen Lars E O Svensson lämnar i maj direktionen efter sex år på sin post. Svensson har varit en av de två ivrigaste förespråkarna i den mäktiga riksbanksledningen för sänkningar av reporäntan, men har nu valt att inte ställa upp för omval.

Lars E O Svensson har under sin tid i den sex personer starka riksbanksdirektionen varit i opposition, som en av två ”ränteduvor”. Till skillnad från ”hökarna” har han velat stimulera ekonomin med en ännu lägre ränta än övriga ledamöter.

Enligt Svensson har den linje Riksbanken valt, med en något högre ränta, skapat onödigt hög arbetslöshet i Sverige. I ett pressmeddelande motiverar han också sitt beslut att nu sluta med att hans åsikter inte fått genomslag.

"Skälet till detta är att jag inte lyckats få gehör för en penningpolitik som jag anser skulle leda till bättre måluppfyllelse, med både en högre inflation närmare målet på 2 procent och en lägre arbetslöshet", skriver Svensson.

I december när Riksbanken sänkte räntan, till 1,0 procent, förespråkade Svensson en sänkning till 0,75 procent. Både tidigare och senare har han velat gå längre i sänkningarna än övriga.

Beskedet att det inte blir någon fortsättning tas emot av förvåning av vissa. Annika Winsth, Nordeas chefekonom, trodde att Lars E O Svensson ville vara kvar.

– Vi är överraskade och i marknaden fick det konsekvenser direkt, kronan gick lite starkare. Man tror att han kommer att ersättas med någon som är mindre duvaktig, säger Winsth till TT.

Tidigare i mars meddelade Barbro Wickman-Parak att inte heller hon ställer upp för omval till riksbanksdirektionen. Deras efterträdare ska nu utses.