Ralf Novak Rosengren dubbelt prisad

Den romske sångaren Ralf Novak Rosengren utsågs vid årets folk- och världsmusikgala i Gävle till såväl årets traditionsbärare som årets arrangör. Novak Rosengren gick i spetsen för den första upplagan av Nordic Romani Festival, som arrangerades i höstas.

Motiveringen för att utse Novak Rosengren till årets traditionsbärare var att han är en "pionjär, murbräcka, gränsöverskridare, ambassadör, förmedlare, samlare - årets traditionsbärare har många skepnader". Att han också blev årets arrangör var för att han är "en nykomling som med ett brett och ambitiöst program satt en obekant men i högsta grad levande kultur i drivbänken".

Årets hederspris för en exceptionell livsgärning gick till dansaren och lektorn vid danshögskolan Bert Persson. Han är enligt motiveringen en person som bland annat "både förmedlar och ifrågasätter".

Det var också dansare som tog hem kategorin årets tvärspel. Den gick till projektet Residans som förenar folklig dans och moderna koreografier.

Till årets artist utsågs nyckelharpsspelaren Emilia Amper, och till årets grupp turnégruppen Jul i Folkton. I den senare ingång Lena Willemark, Ale Möller, Olle Linder, Lisa Rydberg, Esbjörn Hazelius, Roger Tallroth och turnégeneralen Hilda Sandgren.

Kategorin årets nykomling gick till gruppen Kolonien från Stockholm och Järna, och årets utgåva till den algeriska sångerskan, skådespelaren och dansaren Karima Nayt.