Expert: "Går ut på att göra Ryssland fruktat"

1:43 min

Rysk upprustning och stor medial uppmärksamhet i Ryssland på militärövningar är del i president Putins försök att ge Ryssland åter en stormaktsposition. Men det behöver inte betyda ett direkt hot för omvärlden.

President Vladimir Putin syns i ryska medier ofta följa olika militärövningar på plats oavsett om det sker i Svarta havet eller i Medelhavet. Vid hans sida den nye försvarsministern Sergej Shojgu. Allt är en del i att visa att det ryska försvaret blivit mer modernt och att alla de summor som redan pumpats in och som utlovats nu ger resultat.

På det bekväma avstånd försvarsministern och presidenten oftast har när de via datorskärmar och med kikare följer övningarna syns inte bristerna. Brister som fortfarande är stora.

Det är det utgångsläget som bör kommas ihåg när man ser miljarderna som ska satsas på ryska försvaret. Dessutom är det ryska militärindustriella komplexet något av ett svart hål, säger journalisten Stig Fredrikson som är Rysslandsexpert.

– Man måste komma ihåg att hela det militärindustriella komplexet i Ryssland är en av de mest korrumperade sektorerna i den ryska ekonomin och kanske 25-30 procent av anslagen till militären kommer att gå bort i mutor, säger Stig Fredrikson.

Att ryskt flyg övade anfall mot Sverige och andra stora militärövningar den senaste tiden bör inte leda till ny rysskräck, anser han.

– Man måste försöka behålla balansen och perspektiven och se det för vad det är. Det är klart att president Putin är ute efter att projicera rysk makt så mycket han kan. Det går inte ut på att göra Ryssland respekterat, utan att göra Ryssland fruktat, säger Stig Fredrikson.