Brösarp

Fridolin om Utsikten: "En förebild"

1:36 min

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin hälsade på I Ur och Skur-förskolan Utsikten i Brösarp. Det är en kommunal förskola som valt att arbeta efter Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-pedagogik och som Fridolin lyfte fram som en förebild.

– Plockar ni svamp, undrade Gustav Fridolin när han besökte I Ur och Skur-barnen i förskolans skogsdunge.

– Nej, vi dricker varm choklad, svarade tre rosaklädda flickor högt upp i ett träd.

Gustav Fridolin lyfte gärna fram den här kommunala förskolan som valt att profilera sig med en särskild pedagogik som en förebild i ett Sverige där profilering annars mest förknippas med privata förskolor.

– Jag tycker det är jättebra när man har ett genomgående pedagogiskt tänk där lärarna får utveckla sig och få nya verktyg att nå barnen och där skolledare får vara pedagogiska ledare i stället för administratörer.

Bredvid honom uppe i skogsdungen fanns Tomelillas skolchef Jonas Åkesson. Även han funderade över varför inte fler kommunala skolor satsar på en medveten profilering.

– Det kanske finns en kultur av att inte vara van att behöva profilera sig. Men jag är övertygad om att där man profilera sig är mer medveten om den pedagogik man driver och gör ett bättre arbete.

Han hade gärna sett fler liknande exempel.

– Absolut, det har jag informerat skolorna om; vill någon profilera sig är jag för det, säger Jonas Åkesson.