Manifestgalan manifesterar en bransch i förändring

Igår kväll anordnades manifestgalan på Nalen i Stockholm - dom små och oberoende skivbolagens motsvarighet till dom stora idag multinantionella skivbolagens grammisgala. I år är det tredje året i rad som Manifest anordnas - en gala som särskilt i år visar på en musikbransch och ett svenskt musikliv i stor förändring.

Internet och billiga datorer har lett till att det aldrig tidigare varit så enkelt att spela in musik och få den spridd. Något som har lett till att det heller aldrig tidigare har funnits så många små och oberoende skivbolag som just nu.

Och igår visade den här så kallade alternativa scenen upp vilken verklig spänst den besitter.

Det är nog dags att sluta kalla Manifest för den alternativa grammisgalan. Det här är nämligen det som grammisgalan borde vara - helt enkelt en manifestation av landets högst vitala scen för pop, rock, hårdrock, hip hop, techno, elektronika, folkmusik, jazz och visa.

För prisutdelningen igår visade inte bara på den alterantiva musikens vitalitet utan även dagens storbolags oförmåga att hitta det unga, det soundmässigt annorlunda - den modernitet som är grunden i all bra popmusik.

Från Jens Lekmans storslagsna popbyggen av blås och stråkarrangemang - han vann priset både som bästa nykomling och som bästa pop/rockartist - via Ison och Filles välproducerade hip hop till lekfullheten och lättheten i Andreas Tillianders tunga elektroniska rytmer och nyskapande ljudbygge - även han vann två priser både som bästa elektronika och som bästa dansmusikartist.

Ja så här lät verkligen det bästa från 2004.

eric schüldt

eric.schuldt@sr.se