Miljö

Bidöd efter sträng vinter – kan bli brist på honung

1:46 min

Ovanligt många bisamhällen har dött i landet under den långa vintern i år.

Enligt en uppskattning från Sveriges biodlares riksförbund har nästan var femte bi strukit med.

Det säger Sture Käll som är vice ordförande förbundet och som dessutom odlar bin norr om Gränna i Jönköpings kommun.

– Det kommer säkert bli lite mindre honung än vad det skulle kunna ha blivit, det tror jag, säger Sture Käll.

Fler än vanligt har dött

Sture Käll har fyllt en halv svart plastsäck med döda bin och vaxkakor från de fyra samhällen som dött hos honom i vinter.

Varje vinter dör i genomsnitt tio procent av alla bisamhällen - det visar siffror från Sveriges biodlares riksförbund - men den här vintern ser det ut att vara fler än vanligt. Förbundet har ännu inte gjort någon stor sammanställning men under ett möte för några veckor sedan, med 150 deltagare från hela landet, räknade man ut att nästan 18 procent av bisamhällena dött i år.

Har inte kunnat bajsa

Det kan bero på olika sjukdomar och kvalster - men också på kylan och den långa vintern som har gjort att bina inte kunnat ta sig ut och bajsa förrän alldeles nyss.

– Man kan se att det var precis att de hann ut och de släppte till och med sin avföring på flusterkanten. Är det ännu värre så släpper de inne i kupan och då är det stor risk att de förgiftar sig själva och så dör de. Det är en orsak till vinterdödligheten.

Kan bli honungsbrist

Många biodlare har förlorat hälften av sina bisamhällen - Lars Kjellström i Gränna förlorade över 40 procent.

– Jag är tillbaka på ruta ett, ungefär så många samhällen som jag hade året innan. Men de biodlare som inte gjort många avläggare har ju tappat många samhällen och det kan ju leda till brist på bin och brist på honung, säger Lars Kjellström.