Terrormisstänkte 19-åringens första ord: "Nej"

2:01 min

Den man som är misstänkt för sprängdådet i Boston ligger svårt skadad på sjukhus, men kan tala något. Det visar ett dokument som publiceras av New York Times.

Den misstänkte, Dzjochar Tsarnajev, yttrade ett ord - nej - i samband med att han informerades om sina rättigheter, vilka handlingar han anklagas för och straffet för dem.

”Nej" var svaret på frågan om han själv har råd att betala för en försvarsadvokat.

Att Tsarnajev kan tala över huvud taget, motsäger mediespekulationer om att den misstänkte mannen är så svårt skadad att han förlorat talförmågan för alltid.

I den nedteckning av informationen till Tsarnajev, som New York Times publicerar, konstaterar domaren att den anklagade inte är mentalt störd, men uppmärksam och lätt att förstå.

Vita Huset meddelade igår att Tsarnajev, som är amerikansk medborgare, kommer att lagföras i federal civil domstol.

Åtalspunkterna är offentliggjorda och han anklagas för att ha använt massförstörelsevapen och för uppsåt att döda. Han riskerar dödsstraff om han döms vara skyldig till sprängdådet, alternativt livstids fängelse.

Samtidigt med åtalspunkterna blev den officiella beskrivningen av händelseförloppet offentlig.

Av den framgår att polisen anser sig ha bildbevis att de båda bröderna Tsarnajev, misstänkta för sprängdådet vid Boston maraton, är skyldiga.

De följs åt mot målgången, båda med ryggsäckar. De går åt varsitt håll och när den första explosionen hörs, förefaller den yngre brodern inte alls reagera.

Han ställer ner sin ryggsäck på gatan och går iväg, strax efter detonerar den andra sprängladdningen där hans ryggsäck stod.

Av polisens version framgår också att mannen i den bil som bröderna uppges ha kapat, lyckades fly. Tidigare har det sagts att bröderna lät honom gå.

Enligt den mannen har en av bröderna erkänt. Han ska ha sagt "Har du hört talas om explosionen i Boston? Det var jag som gjorde det. Det var jag som gjorde det.”

Försvaret har ännu inte uttalat sig i skuldfrågan.