Nya James Bond på äventyr i Afrika

James Bond ska snart ut på nya äventyr, och för första gången kommer agent 007:s resor ta honom till - Afrika.

Bond, jina langu ni James Bond, ja vi får väl se om det blir på swahili Bond kommer att presentera sig under nästa spionaffär. Agent 007 har tidigare helt kort besökt Kapstaden och Madagaskar i sina filmer, men nu blir det premiär för ett helt äventyr som har Afrika söder om Sahara som huvudfokus - det avslöjar författaren William Boyd som skriver nästa bok om 007 som kommer ut i höst.

James Bond skapare Ian Fleming dog redan 1964 och sen dess har olika författare fortsatt hålla liv i den brittiska agenten. Den här gången är det alltså Willliam Boyds tur, själv född i Ghana och mest känd för sin roman A Good Man in Africa - som har filmatiserats, med ingen mindre än själva ur-Bond Sean Connery i huvdrollen

Exakt vart söder om Sahara Bond ska resa har William Boyd ännu inte berättat, och han kan ju som sagt sitt Afrika.

Men jag blir ändå nyfiken på, när det är dags för filmvärlden att sätta tänderna i det här stycket, om Bond kommer jaga sina bovar bland lejon och giraffer och snälla ömsom ondsinta bybor i den exotiska schablonbild vi är vana vid - eller i storstadspulsen i en av de nya tillväxtekonomierna på kontinenten.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sverigesradio.se