Sockerodlingar tvingar bort fattiga kambodjaner

2:38 min

Ett EU-bistånd till Kambodja har bidragit till att markstölder blivit ett av landets allra största problem. Bönder och deras familjer förlorar allt och hela byar raseras till förmån för sockerodlingar vars socker konsumeras av Europas befolkning.

Folkpartisten och Europaparlamentarikern Cecilia Wikström har med egna ögon sett konsekvenserna av EU-beslutet att ta bort importtullarna på socker från Kambodja.

– Det var fasansfulla syner jag såg som jag aldrig kommer att glömma. Hundratals, ja tusentals familjer, som har blivit vräkta från sina hus på grund av att regeringen har gett markkoncessioner till Europeiska sockerbolag som har kommit dit och jämnat byar med marken, säger Cecilia Wikström.

Det var för tre år sedan som alltmer mark i Kambodja plötsligt började fyllas med sockerrörsodlingar, vilket inte varit en naturlig gröda i landet.

2009 beslutade EU att ge tullfrihet för socker inom det biståndsprogram som går under namnet Everything But Arms, EBA.

Tanken med EBA är att utvecklingsländer lättare ska få igång en handel med EU.

Men i Kambodja har EBA lett till att tiotusentals människor nu förlorat allt de äger inklusive en möjlighet att försörja sin familj. Fattiga blir ännu fattigare, säger Naly Pilorge som arbetar med mänskliga rättigheter inom organisationen LICADHO i Kambodja. 

Regeringen med premiärminister Hun Sen i spetsen har redan tidigare gjort sig känd för att sälja ut mark till internationella gas-, olje- och skogsbolag men nu alltså även ren åkermark. Något som är möjligt då nästan inga privatpersoner kan dokumentera att de äger den mark som generationer levt av och på.

Karin Gregow på Forum Syd, en paraplyorganisation för biståndsorganisationer, är en av författarna till en rapport om markstölder säger att EU måste utreda hur detta EU-bistånd kunnat slå så fel som det gjort i Kambo.

– Vi anser att EU-kommissionen bör utreda övergreppen mot mänskliga rättigheter vid storskaliga markinvesteringar i sockerodlingar i Kambodja i samband med export av socker till EU, säger Karin Gregow.

Cecilia Wikström, som drivit frågan i EU i två år, kräver att just tullfriheten på socker omedelbart måste stoppas omedelbart. Och att EU måste utreda vad som gått snett.

– Mänskliga rättigheter sätts fullständigt ur spel med anledningen av ett europeiskt program. Det är något vi aldrig kan acceptera, så får det inte gå till, säger Cecilia Wikström

Men trots att EU-parlamentet i höstas antog en resolution om ett stopp och en utredning så har handelskommissionären gett regeringen i Kambodja med tid för att själva komma till rätta med frågan.