Världsimmunbristveckan

Immunbristsjukdom med högt mörkertal kan kontrolleras med enkelt blodprov

8:48 min

Den här veckan är det Världsimmunbristveckan och i och med den så vill nu Primär immunbrist organisationen (PIO) uppmärksamma primär immunbrist, en relativt okänd sjukdomsgrupp med ett högt mörkertal.

Jenny Seftons son Petter har fått diagnosen primär immunbrist.

– Han fick sin första öronflammation när han var 8 månader, berättar hon

– När han var 14-15 månader fick han öroninflammationerna allt tätare. När han fick sin fjärde penicillinkur frågade jag hur länge man måste vänta innan man går vidare med det här. Då hamnade vi på öronkliniken där man fortsatte med antibiotika. Efter sjunde antibiotikakuren sa de att det inte går längre utan då opererade man.

Men detta räckte inte, sonen var regelbundet sjuk i olika infektioner och han klassades också som öronbarn. När de sen träffade en ny läkare bestämde man att operera in rör i bägge öronen. I samband med det fick Petter penicilin för att inte bli sjuk. Sen höll sig detta fram till att sonen började på förskolan igen då han blev sjuk i feber och hosta.

– Sen fick vi tid på barnmedicin och läkaren där ringde barnakuten och rådgjorde. Dit åkte vi och de tog ett 30-tal blodprover, lungröntgen, halsprov och urinprov. Proverna visade bara att allt såg bra ut, berättar Jenny.

– 16 november ringde de från sjukhuset och sa att det var ett av proven som ändå visade att allt inte stod rätt till. En kompletterande provtagning visade sig att Petter hade en brist i immunförsvaret. De sa att de pratat med ett sjukhus i Göteborg och att de vill att Petter skulle komma dit. Idag får han rätt behandling med gammaglobulin, säger Jenny Sefton.

Sonen Petter är idag tre år och han är fortfarande hemma med mamma för att bygga upp en bättre motståndskraft.


Världsimmunbristveckan 22 - 29 april 2013 Världsimmunbristveckan genomförs för att öka kunskapen hos vårdpersonal, allmänhet och beslutsfattare om dessa ganska okända sjukdomar. Målet är att alla barn och vuxna med primär immunbrist ska få rätt diagnos och adekvat behandling för att kunna leva ett så bra liv som möjligt.