Turerna kring Omar Mustafa: Detta har hänt

Turerna kring Omar Mustafa, som valdes in till Socialdemokraternas partistyrelse för några veckor sedan och som redan en knapp vecka efter det avgick, fortsätter. Här kan du läsa en kort sammanfattning om vad som hänt.

Efter kritik mot Omar Mustafa som bland annat handlade om att han, som ordförande i Islamiska förbundet, bjudit in antisemiter och homofober till olika konferenser, uppmanade Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarkommun, Mustafa att lämna partistyrelsen.

Enligt Olle Burell, socialdemokratisk sekreterare för Stockholms arbetarekommun var Omar Mustafa inte nog tydlig med att ta avstånd inbjudningar av talare med förkastliga åsikter.

– Omar har försökt förklara att han kände att det var ett misstag att han gjort det här, men samtidigt var han inte beredd att vara glasklar med att han aldrig skulle kunna använda en sådan metod igen, sa Olle Burell i Ekot.

Själv har Mustafa sagt att syftet med att bjuda in de kontroversiella talarna var att föra en dialog och att han tar avstånd från antisemitiska yttringar. Efter att han uppmanats avgå från partistyrelsen valde han att lämna alla sina uppdrag inom partiet. 

Avgången väckte starka reaktioner på en del håll, en manifestation genomfördes av Socialdemokrater som ansåg att det var fel att han fick avgå, och kritiken växte mot Veronica Palm, som uppmanat Mustafa att avgå utan att först förankra det i sin styrelse.

Omar Mustafa, som en dryg vecka efter sin avgång inte gett några intervjuer, förutom en mejlintervju med Svenska Dagbladet , höll på tisdagen en presskonferens för att ge sin version av vad som hänt.

Under presskonferensen sa Omar Mustafa att han uppmanades att avgå för att partiet inte kunde hantera mediedrevet.

– De sa uttryckligen: Omar, du har inte gjort något fel, pressen från media har blivit för stor, partiledningen är trötta nu efter kongressen. Partiledaren vill hellre prata om jobb.

– Jag såg hur partiledningen tyvärr vek sig för att drev som de själva uppfattade som islamofobiskt och det var det de kommunicerade till mig, sa Mustafa under pressträffen.

Men Carin Jämtin, partisekreterare hos Socialdemokraterna, säger att det inte var drevet som gjorde att Mustafa uppmanades att avgå.

– Jag har stor respekt för att det var väldigt jobbiga dagar för Omar Mustafa, men det var inte drevet, utan anledningen till att Veronica Palm och Olle Burell bad honom att avgå har de redogjort för och den redogörelsen tillfredställer mig, säger Carin Jämtin.

Och Veronica Palm hävdar att anledningen till att Mustafa uppmanades att avgå var för att han inte kunde ta avstånd från saker han gjort under sitt ordförandeskap för Islamiska förbundet.

– När vi fattar så viktiga beslut som att be en kamrat att lämna partistyrelsen, då låter vi oss inte påverkas av det. Utan det var för att Omar Mustafa kunde inte - under den långa processen vi hade - ta avstånd för det han gjort som ordförande för Islamiska förbundet och säga att han inte kommer att göra det igen, säger Veronica Palm till TT.