Bilförare frias efter trafikolycka där gotländsk politiker dog

Den 70-årige bilförare som åtalats vid Växjö tingsrätt efter att han för två år sedan krockade med flera gotländska motorcyklister och där centerpolitikern Börje Nordh dog frias.

Enligt åklagaren skulle den nu 70-årige bilföraren ha kommit över på mötande trafiks väghalva och där krockat med tre motorcyklister.

Det som framkommit vid utredningen av olyckan är istället att en av mc-förarna kommit över på fel sida om mittlinjen och att bilföraren då kört nära mittlinjen. I samband med att bilföraren krockade med den första motorcyklisten så utlöstes hans krockkudde och han kunde sen inte se vad som hände.

Av utredningen framgår också att samtliga fordon höll ungefär 80 kilometer i timmen och det troliga är, enligt utredningen, att personbilen efter krocken fortsatt in på mötande vägbana, men att själva krocken inträffat närmare mittlinjen.

Flera vittnen styrkte att det var personbilen som kommit över på de mötande motorcyklisternas halva av vägen, men tingsrätten anser att det inte är uteslutet att det faktiskt varit tvärt om. Och därför frias bilföraren från misstankarna om vållande till annans död, vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.