Vattenfalls litteraturfestival smutskastar konkurrenter

2:38 min

Just nu pågår energibolaget Vattenfalls läsdagar i Hamburg, en veckolång litteraturfestival där flera svenska författare deltar, och som som burit det statliga svenska bolagets namn sedan 2006. Men nu har litteraturfestivalen hamnat i blåsväder. Anledningen är att organisatören bakom Vattenfalls festival smutskastat en annan litteraturfestival som pågår samtidigt, och som lyft fram energibolagets miljöskadliga verksamhet.

I Hamburg pågår i dagarna inte mindre än tre litteraturfestivaler. Störst är Vattenfalls läsdagar. Men så finns också två motfestivaler som är uttalat kritiska till att det i Tyskland så utskällda kol- och kärnkraftsbolaget Vattenfall försöker skapa sig en positiv image genom att sponsra en litteraturfestival.

Motfestivalerna, som går under namn som, fritt översatt, "Att läsa utan kärnkraftsel" och "Ny energi till Hamburg", blir allt populärare.

En besökare på den mindre motfestivalen tycker det är en katastrof att ett energibolag får sätta sitt namn till en litteraturfestival och organisatören Klaus-Peter Flügel, säger att man vänder sig emot att en atomkraftskoncernen Vattenfall med sitt namn tagit över litteraturen i Hamburg.

Men, missnöjda med konkurrensen har Vattenfall nu gått till motangrepp. Organisatören för Vattenfalls festival har skrivit flera mejl till kända författare som ställer upp för en av motfestivalerna, där hon hånar motfestivalen för att bestå av vänsterradikala stenkastare och ekoläsktillverkare.

Målet med de här mejlen tycks ha varit att skrämma bort författarna från att delta i motfestivalen. Istället beskriver en av författarna i tidningen Hamburger Morgenpost hur han upplever mejlen som ett hot och ett direkt påhopp. Även journalister och ett bokförlag ska ha fått mejl där de frågats ut om sina sympatier för eller emot de olika läsfestivalerna.

Vattenfall tog snabbt avstånd från vad deras PR-byrå gjort, men har också själv försökt utöva påtryckningar. Det var efter det att Hamburgs stadsbibliotek bestämt sig för att avsluta samarbetet med Vattenfall som de fick besök av en delegation från företaget som försökte få dem att omvärdera sitt beslut, enligt uppgifter i Der Spiegel.

Vattenfall ska också ha bett politiker att försöka få biblioteken att ändra sig. Men det gick de inte med på. Idag deltar Hamburgs bibliotek istället på motfestivalen "att läsa utan kärnkraftels" sida.

Reporter i Hamburg, Marcus Hansson
kulturnytt@sverigesradio.se