Kommunanställda köps ut för några månadslöner

1:57 min

Sveriges kommuner har de senaste åren köpt ut tusentals anställda. Det handlar för det mesta inte om höga chefer utan om vanliga anställda, de flesta inom vård, omsorg eller skola, visar en granskning som Sveriges Radios lokala kanaler har gjort.

För den enskilde rör det sig ofta inte om några stora summor. Violet Eriksson i Västerås fick sex månadslöner för att lämna sitt jobb efter 37 års anställning i kommunen.

– Det tycker jag inte om, jag tycker att det var dåligt. Har jag jobbat i 37 år tycker jag att man hade kunnat hitta något jobb som varit lämpligt, säger Violet Eriksson.

Hon jobbade inom vården i Västerås. Arbetsplatsen omorganiserades och Violet ,som hade problem med en del fysiska problem, fick se sina arbetsuppgifter försvinna. Hon erbjöds sex månadslöner mot att hon sa upp sig.

– Jag blir ledsen varenda gång jag tänker på det, mycket ledsen. Jag tycker det är så tråkigt för jag ville inte sluta jobba. Jag hade mer att ge, säger hon.

De senaste tre år åren har över 5500 anställda blivit utköpta från sina tjänster i de 100 kommuner som Sveriges Radio granskat. Orsakerna varierar. Det kan handlar om att arbetsuppgifter rationaliserats bort eller om samarbetssvårigheter. I många fall handlar det om sjukskrivna som inte orkar med sina tidigare arbetsuppgifter eller människor, och där kommunerna tycker att nått vägs ände vad det gäller rehabilitering.

Maria Idén är förhandlingschef på Jönköpings kommun, där få ett hundratal anställda lämna efter en enskild uppgörelse varje år.

– Tidigare hade vi större utrymme att ha personer som inte presterar fullt ut, det utrymmet finns inte längre, säger Maria Idén.

De allra flesta -  eller tre av fyra -  är anställda inom omsorgen eller skolan, många har jobba länge tio år eller mer,  men erbjudandet från arbetsgivaren handlar ibland om inte mer än två eller tre månadslöner. Bo Hjalmarsson är ombudsman på Kommunal och mycket kritisk:

– Det är för djävligt på ren svenska att man har den synen på just de här lågavlönade kvinnorna. Ser det närmast som ett människoförakt, säger Bo Hjalmarsson.