lasso

Anette drabbades av en ovanlig sjukdom

9:09 min

Runt 40 000 personer i Sverige beräknas lida av primär immunbrist. Men de flesta vet inte om att de har det, och har man otur kanske inte heller läkaren känner till den här diagnosen när man söker för tex upprepade bihåleinflammationer.

Om man blir jätteförkyld i tid och otid eller känner sig trött. Då kan man ha sjukdomen primär immunbrist, men bara runt 3 000 personer i Sverige har fått diagnosen.

 – Primär immunbrist är en sjukdom som beror på en medfödd defekt i immunförsvaret. Den förekommer både hos barn och vuxna. Och när inte immunförsvaret fungerar som det ska blir det svårare att stå emot och bekämpa smittoämnen som finns i vardagen, säger Anette Andersson från Eksjö, som har fått diagnosen.

Anette är ordförande i föreningen Primär immunbrist organisationen, PIO. Hon fick diagnosen på 1980-talet, men det var en slump att det upptäcktes.

– Jag hade tur han började leta bakåt i mina journaler då såg man att jag hade haft upprepade infektioner. Ännu mer tur var att den här doktorn kände till att sjukdomen fanns. Vilket gjorde att jag blev remitterad i Göteborg och de fann att jag hade en defekt i mitt immunförsvar, förklara Anette.

Hon berättar att alla läkare inte vet om att sjukdomen finns. Något som självklart försvårar att fler får hjälp.

– Vi vet att det finns doktorer som inte känner till att sjukdomen finns. Det är därför världsimmunbristveckan finns så vi försöker sprida kunskap om det här.