Strejkforskare: Nyckelpersoner har varslats

De 900 transportarbetare som varslats om strejk i dag är nyckelpersoner i branschen – och fackets drag kan få långtgående konsekvenser. Det säger strejkforskaren Christer Thörnqvist. Han tror samtidigt att en lösning kan komma redan innan strejken bryter ut.

– Tonläget i alla konflikter låter hårdare än vad det egentligen är. Man kan mycket väl vara ganska nära en lösning, det är inte omöjligt att det kommer en lösning före klockan 12, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap, till .

Han säger sig vara förvånad att arbetsgivarsidan och facket inte kunnat nå en lösning, men är samtidigt inte överraskad av att det är just bemanningsfrågan som blossat upp till att bli en av två stora stötestenar.

Frågan är då vilka konsekvenser strejken får, som omfattar 900 anställda på 23 terminaler.

– Det låter inte så mycket, men det är på väldigt viktiga ställen som berör omlastning och så. Man kan ta ut få människor, men ändå få stor effekt. Det är ett medvetet mål för att få arbetsgivaren att ge efter, säger Christer Thörnqvist.

Arbetsgivarsidan har målat upp allvarliga följder av strejken, som enligt dem kommer att märkas i industrin, handeln, på sjukhus och i matbutiker.

Men Svensk Handels ansvarige för transport och logistikfrågor, Joachim Glassell, säger till Ekot att en del gods transporteras utan att passera de strejkvarslade terminalerna.

Dagligvaruhandeln har till stor del egna transportkedjor, som står utanför strejken.