Coop drabbas hårdast av transportstrejk

0:50 min

Leveranser till de flesta Coop-butiker i Göteborg drabbas omedelbart när strejken nu brutit ut bland transportarbetare. Även matleveranser till Gotland och Mellansverige drabbas i strejkens inledande skede.

I Göteborg uteblir leveranser av kolonialvaror till ett 30-tal av Coops mindre butiker. De sju större Coop-varuhusen i regionen drabbas inte.

– Det är 30 butiker som får varor via Schenkers terminal i Göteborg som drabbas. Det är varor som mjöl, gryn och drycker som inte kommer att levereras, säger Marika Hjelm Siegwald på Coop Logistik.

Om strejken fortsätter i flera dagar väntas leveranser av frysvaror till Coop-butiker i Skaraborg utebli.

Axfoods två butiker på Gotland, en Snabbgross och en Willys-butik, påverkas liksom Göteborg omedelbart. Det är Schenker som levererar maten till de två gotländska butikerna.

Men liksom hos Coop kan följderna bli mer omfattande i ett senare skede av strejken, eftersom Axfood använder Schenker som leverantör till sina butiker – bland annat Hemköp, Willys och Prisxtra.

För Ica, landets största livsmedelskedja, bedöms konsekvenserna av en strejk bli väldigt små.

– Vår bedömning i dagsläget är att det inte får några direkt påverkan på våra varuflöden. De flesta flödena går via egna transporter, säger Sara Hjelm, pressekreterare på Ica.

Enligt Ica kommer vissa transporter att påverkas, men det har enligt företaget endast marginell effekt. Det handlar om frysvaror till vissa butiker i Mellansverige som distribueras via en terminal i Örebro som fryser inne.