Nu har transportstrejken blivit verklighet

Det blev ingen lösning i sista sekund – klockan 12 var strejken i transportbranschen ett faktum. Nu står verksamheten vid 24 terminaler i landet still, något som drabbar allt från olika butiker till industrin.

Förhandlingarna mellan fackförbundet Transport och arbetsgivarsidan strandade i natt sedan facket sagt nej till ett medlarbud. Orsaken var att man inte enats om hur bemanningsföretag ska användas.

Under förmiddagen har parterna suttit på varsitt håll, enligt uppgift till Ekot, och någon överenskommelse som kunde ha förhindrat strejken nåddes aldrig.

Omfattningen av strejken har beskrivits som stor av de inblandade parterna. Effekten av strejken kommer att märkas snabbast inom industrin, enligt branschen.

– Är det en del som saknas kan du inte färdigställa jobbet. Där kommer man ganska snart se effekterna av det här, säger Peter Hesslin, vd för DHL Freight.

Matleveranser till Göteborg och Gotland drabbas omedelbart, liksom andra leveranser till butiker, industrin och företag.

Däremot kommer transporter av läkemedel i stort att undantas från strejken, och även av en följande lockout.

Strejkvarslet som trädde i kraft klockan 12 berör anställda vid 24 fraktterminaler i landet. Men enligt Peter Jeppsson, vd för Biltrafikens arbetsgivareförbund, påverkas även resterande av transportföretagens terminaler.

– Personalen blir sysslolös även där, säger han till TT.

Från och med torsdag har arbetsgivaren som motdrag till strejken hotat med lockout. I så fall berörs transporter från samtliga av DHL, Schenker och DSV:s 75 terminaler i landet.

– Det är tråkigt och olyckligt att det ska sluta i konflikt. Om inte annat så är det ju tråkigt att vi inte kommer kunna tillhandahålla den service som vi vill till våra kunder, säger Stina Petrini, informatör på DHL, till TT.