Transportstrejken avblåst

2:08 min

Strejken inom transportsektorn är avblåst uppger facket och arbetsgivarorganisationen på sina hemsidor.

Transportstrejken som drog igång vid klockan 12 på tisdagen varade inte ens i en timme. Men det var bara några minuter efter att strejken brutit ut som parterna kunde enas, enligt arbetsgivarsidan. Men först vid 12.59 skickade Transportgruppen ut ett pressmeddelande om den avvärjda strejken.

Fackförbundet Transport hävdar i sitt pressmeddelande att parterna enades strax före  13.  

– Det är en stor seger för anställningstryggheten och för våra medlemmar, säger Lars Lindgren, förbundsordförande Transportarbetareförbundet om det nya avtalet.

– Jag är mycket lättad över att vi kommit överens. Avtalet ligger i linje med medlarnas bud igår och det av industrin fastställda märket, säger Peter Jeppsson, vd för Biltrafikens Arbetsgivareförbund och TransportGruppen i ett pressmeddelande.

Enligt facket innebär avtalet lönehöjningar med 1 827 kronor på 37 månader. Dessutom har parterna enats om att inrätta en arbetsgrupp vars uppgift är att arbeta med "den besvärliga konkurrenssituationen i åkeribranschen". Den gruppen innehåller både representanter för fack och arbetsgivare.

"Gruppen ska se över om ett utvidgat beställaransvar kan motverka prisdumpning och anlitande av oseriösa underentreprenörer" uppger Transport för tidningen Transportarbetaren.

Transport får inget veto mot inhyrning av personal, men är ändå nöjt med att man får igenom regler som rör personalinhyrningen.

– Vi har flyttat fram positionerna i en fråga där arbetsgivarna länge var helt kallsinniga till att lämna ifrån sig något som helst inflytande. Det är ett genombrott, säger Lars Lindgren till Transportarbetaren.

Lönerna är dock inte klara för de anställda inom miljöföretagen och bevakningsbranschen och därför utlöser nu Transport varslen om blockad mot övertids- och mertidsarbete och blockad mot nyanställningar och personalinhyrning, uppger fackförbundet.

Ekot