Vladislav Savic: "En korrespondents bekännelser"

2:43 min

Under ett par decennier rapporterade utrikeskorrespondenten Vladislav Savic från krig och katastrofer i Sveriges Radio. Men 2011 fick han plötsligt sparken från Sveriges Radio sedan han använt licenspengar för att finansiera sitt spelmissbruk. Idag utkommer Vladislav Savic bok "En korrespondents bekännelser", en självbiografisk historia  och ett debattinlägg om spelmissbruk. Vi gav boken till journalisten och författaren Bernt Hermele.

Det här är en bok som jag läser med stigande irritation.

Den handlar om Vladislav Savic uppgång och fall, på pappret en framgångsrik utrikeskorrespondent på Dagens Eko, i själva verket en arbetsknarkande beräftelsejunkie som utvecklar ett spelberoende. Beroendet leder så småningom till att Savic stjäl drygt 300 000 kronor från arbetsgivaren Sveriges Radio för att finansiera sitt galopperande spelmissbruk.

Savic historia är en historia fylld av flykt och undanflykter, svek och självbedrägerier. Han berättar på en rapp journalistprosa, samtidigt som jag ges en inblick i spelmissbrukarens klaustrofobiskt kaotiska tillvaro.

Men Savic story är inledningsvis fylld av enkla orsakssamband, som känns rätt omsmälta och ytliga. Och det här min irritation börjar sätta in.

Savic försöker förstå sitt missbruk och sträcker sig därför tillbaka i tiden, till den lilla invandrargrabben som blev mobbad i skolan och kallad vitlöksindian, till pappans självmord, till när Savic drabbas av cancer i 20-årsåldern och en hoper andra omständigheter.

Och här ökar irritationen så att jag vill ropa till boksidorna att det inte finns några enkla orsakssamband, utan att varje liv formas av en räcka saker, av erfarenheter, anlag, val och tillfälligheter som gör en människa. Enkla förklaringar resulterar ofta bara i enkla bortförklaringar.

Vladisav Savic reportage om sin egen katastrof färgas av hans egen bitterhet, vilket bitvis gör den privat. Men eftersom Vladisav Savic också är en skicklig journalist lyckas han sakta men säkert bredda sin berättelse. Bilden kompliceras och min irritation riktas sakta men säkert utåt.

Han tar upp arbetsgivarens, det vill säga Sveriges Radios, svek. Cheferna ingriper aldrig mot Savic arbetsknarkande, som mest levererar han sexton inslag under en dag. Likadant när han återvänder till hemmaredaktionen, märkt av sina många utlandsår i krig och bland katastrofer, arbetsgivaren sviker.

Savic skriver också intressant om samhällets svek, hur spelmonopolet drar in miljarder till statskassan samtidigt som vi ger mindre än en spottstyver till insatser mot spelmissbruk. Och det är här som den stora skandalen ligger.

Bernt Hermele
kulturnytt@sverigesradio.se