Spotify-grundaren svarar på skattekritik

Grundaren av musiktjänsten Spotify - Martin Lorentzon - svarar nu på Ekots rapportering om att han undgick skatt på 60 miljoner genom brevlådeföretag på Cypern.

På Dagens Industris debattsida kallar han sig för en "stolt skattebetalare" och ger sin syn på varför han har bolag på Cypern.

Martin Lorentzon, som för tre veckor sedan valdes in i Telia Soneras styrelse, skriver i DI: "De senaste 15 åren har det varit extremt svårt att hitta riskkapitalbolag som vill satsa pengar på mina galna idéer. Jag insåg tidigt att i de kommande bolagen måste jag finansiera detta på egen hand, därav mitt investmentbolag på Cypern".

Han anser också att hans "skattemässiga situation är helt öppen". Enligt Skatteverket har Lorentzon nolltaxerat fyra av de fem senaste redovisade åren men 2011 betalade han drygt sex miljoner kronor i skatt.

Lorentzon skriver vidare: "Det hade lika gärna kunnat vara ett svenskt bolag eller ett bolag av annan nationalitet som hade varit lämpligt för ändamålet. Skatt betalas ändå i Sverige när jag tar ut pengarna från bolagen."

Enligt Skatteverket däremot hade Lorentzons tvingats betala betydligt mycket mer i skatt om han hade haft sitt bolag i Sverige i stället för i Cypern.

Lorentzon försvarar också sin plats i Telia Soneras styrelse i debattartikeln: "Vi lever i en global miljö och det är inte ovanligt att både företag och privatpersoner planerar sin skattesituation. Jag bor i Sverige, är skriven här och är en stolt skattebetalare. Jag har inte sett det som ett problem att kombinera mitt företagande och min sanna entreprenörsanda med Telia Sonera."