lasso

De oroar sig för Kulturhusets framtid

6:31 min

I morgon avgörs Kulturhusets framtid i Jönköpings kommunfullmäktige. Och många oroar sig för hur det ska bli om kommunen tar över.

Annica Landberg flyttade till Jönköping för ungefär tio år sedan, då var hon tung missbrukare. Kulturhuset blev ett andra hem för Annika, som nu har varit drogfri sedan fyra år tillbaka. Nu bävar hon för vad som ska hända om kommunen tar över.

– Det här är mitt första hem och min lägenhet är mitt andra hem. Det betyder allt för mig och vi är som en stor familj. Jag har lärt mig allt jag kan här, säger Annika Landberg.

I dag sitter Annica i Kulturhusets styrelse och spenderar nästan all sin tid i huset.

 – Jag är en trasdocka och jag är annorlunda och här ska vara finkultur nu. Det kommer inte finnas någon plats för mig, säger hon.

Karolina Donsuave är 17 år gammal, alltså nästan bara hälften så gammal som Kulturhuset, men hon säger att hon redan känner en stark koppling till huset. Hon är där flera gånger i veckan för att träffa vänner, fika eller gå på loppis.

– Var ska allt det här ta vägen? Var sak vi spela? Var ska den stora loppisen vara? Alla människor kommer splittras, säger Karolina Donsuave.

Flera gånger har Karolina och hennes indieband TellUs spelat på scenerna i Kulturhuset.

– Alla älskar Kulturhuset och vem som helst kan komma hit. Det är lätt att hitta hit och inte dyrt inträde heller. Det känns som det är hemmaplan, förklarar hon.