Över 200 döda efter husraset i Dhaka

1:57 min

Dödssiffran efter fabrikskollapsen i Bangladesh har nu stigit till 228, men väntas gå ännu högre. Många anställda i textilfabrikerna i den kollapsade byggnaden saknas ännu. Det är den värsta fabrikskatastrofen hittills i landet.

Frivilliga gräver förtvivlat i spillrorna efter åttavåningshuset som plötsligt sjönk ihop, mitt under arbetsdagen för tusentals textilarbetare. Merparten av dem var kvinnor.

Faisal är en utav dem som kommit för att hjälpa till i räddningsarbetet. Han är arg för att myndigheterna inte är tuffare när det gäller säkerheten i fabrikerna.

– Myndigheterna gjorde ingenting för att göra den här byggnaden säker, säger han.

Det är tusentals frivilliga här, och kanske tiotusentals nyfikna, som polis och militär har all möda att kontrollera invid katastrofplatsen, som ser ut som en jordbävningszon.

Den här katastrofen innebär åter fokus på problem med säkerheten för personelen i den väldiga textilindustrin i Bangladesh, som exporterar världen runt.

Av huset som kollapsat återstår bara fasaden längs huvudgatan här i Savar, tre mil från Bangladeshs huvudstad Dhaka. Rana Plaza står det på en röd neonskylt, och i gatuplanet syns spåret av en bank.

Bankens anställda är lyckliga i dag, de följde sin chefs order och evakuerade i tisdags när man plötsligt såg stora sprickor på byggnaden. Lokala tv-team var här och filmade sprickorna och myndigheterna sa att huset måste evakueras. Men textilarbetarna beordrades att jobba på som vanligt i går, de sydde på jeans och tröjor och annat avsett inte minst för konsumenter i Europa och USA när byggnaden kollapsade.

Faisal, som är orolig för flera vänner som jobbar här och som saknas, är arg på den politiskt väl anknutna husägaren Rana som han menar ignorerade lagen och satte sina anställdas liv på spel.

– Han är en dålig man, han lät inte bygga huset ordentligt.

Också väl över ett dygn efter huskollapsen dras kroppar fram och en del är vid liv. Läkaren Nargis är också bedrövad. Hon känner sig hjälplös inför alla offren där under betongmassorna.

– Vi har inte ord för att uttrycka vår sorg, säger hon.

Henens kollega dr Murad tror att många är vid liv därinne, men förmodligen inte så länge till.

– Nu är många vid liv inuti byggnaden.

Flera jag talar med verkar ha svårt att fatta hur en jättelik fabriksanläggning plötsligt bara kan kollapsa. Jag är så ledsen, säger en man som ser på när friviliga nästan desperat riskerar sina egna liv för att nå offer som hörs jämra sig inifrån rasmassorna.