jönköping

Vanligare med fetmaoperationer för ungdomar

9:04 min

I tre dagar hålls en stor idrottsmedicinsk  kongress i Jönköping, där all expertis samlas. Ett hett ämne som diskuteras är fetmaoperationer på kraftigt överviktiga ungdomar.

Många vuxna som är kraftigt övervikta går igenom fetmaoperationer, eller gastric bypass, men fler och fler tonåringar med fetma opereras också. Det här är en kontroversiell metod. Men Torsten Olbers, överläkare och forskare inom fetmakirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, förespråkar metoden även på unga.

– Jag förstår de som tycker att ska detta verkligen behövas om man pratar i kirurgi på ungdomar. Vi pratar om 15-16-åringar som väger 130-140 kilo. Det är en liten, liten grupp som har den allvarligaste fetman, förklarar Torsten Olbers.

Vad gör en operation för ungdomarna?

– Det alldeles normala efter en sådan operation är att man äter mer normalt. Operation gör inte någon handikappad utan man får ett annat sätt att äta.

I tre dagar kommer läkare, forskare, professorer och idrottskändisar diskutera allt från idrottskador till tyngdlös träning, ett riktigt supermöte där all expertis inom det här omrpdet är på plats i Jönköping.
Ortopeden Björn Alkner och sjukgymnasten Stina Arnell arrangerar kongressen tillsammans med Svensk förening för fysisk aktivitet och idrottsmedicin.

– Varje vår så träffas Sveriges idrottsmedicinska föreningar för det så kallade "Vårmötet". Där vi tar upp vad som hänt inom forskningen. Framförallt för att sprida den nya forskningen, säger Stina Arnell.