"Times Square kan ha varit nästa mål"

Amerikanska utredare misstänker att bröderna Tsarnajev övervägde att genomföra ett dåd på Times Square i centrala New York.

New York kan ha varit de misstänkta Bostonbombarnas mål när de kapade en bil och lastade den med hemmagjorda bomber mitt under den massiva polisjakten.

Brödernas föräldrar fortsätter att hävda deras oskuld.

Bröderna Tsarnajev fick en ingivelse: De skulle slå till mot Times Square i New York.

– De hade tillverkat fler sprängladdningar och vi vet att de var kapabla att utföra attackerna, sade borgmästaren Michael Bloomberg på torsdagskvällen.

19-årige Dzjochar, som ligger skadad på ett sjukhus i Boston, berättade för FBI om planerna under förhör. Källor till NBC underströk dock att idén inte var särskilt utvecklad och "på sin höjd en tanke".

Tamerlan Tsarnajev dödades den kaotiska natten för en vecka sedan. Den yngre brodern greps efter att ha gömt sig i en uppställd båt.

Den officiella berättelsen om polisjakten ifrågasätts av brödernas föräldrar, som mötte pressen i Machatjkala i Dagestan på torsdagen.

Mamman Zubejdat pekar särskilt på videoklipp som sändes i CNN under polisjakten där en naken man sågs gripas av polis - oskadd.

Zubejdat Tsarnajeva är säker på att den nakne mannen är hennes son, även om FBI-agenter som i dagarna pratat med henne ska ha förnekat detta.

– En mor kan inte luras. Det är Tamerlan i videon och dagen efter såg jag hans kropp full med kulhål, säger hon till tidningen Izvestija.

Tamerlan reste 2012 till norra Kaukasus, där attacker från islamistiska separatister närmast hör till vardagen. Året före resan varnade ryska säkerhetspolisen FSB såväl FBI som CIA för Tamerlan vid två separata tillfällen.

– Att skicka en förfrågan är ganska normalt. Men att de insisterade och frågade två gånger tyder på att de faktiskt var ute efter honom, säger Andrej Soldatov, rysk journalist och säkerhetsexpert till TT.

Trots det ryska intresset kunde Tamerlan obehindrat resa runt i Dagestan och Tjetjenien. Myndigheter där har inga uppgifter om att Tamerlan eller familjen haft kontakt med extremister.

– Att de inte kollade upp hans släktingar i Machatjkala är en stor överraskning. Frågan är om det beror på kommunikationproblem inom FSB eller något annat, säger Soldatov.

Tamerlan blev mer radikal i sin religiösa övertygelse tiden före dådet. Släktingar talar om en mystisk rödhårig armenisk konvertit, "Misja", som förändrade honom fullständigt.

Enligt källor nära utredningen har den skadade Dzjochar förklarat att Tamerlan var hjärnan bakom det blodiga attentatet, som tog tre människors liv och skadade över 250.

Han ska ha drivits av fientlighet mot USA och vad han såg som dess krig mot islam.

TT