Helsingborg

Kurdiska män protesterar i kvinnokläder

1:58 min

En kurdisk man i Iran har dömts till förnedring genom att bli klädd i kvinnokläder och uppvisad offentligt. Nu protesterar kurdiska män världen över. Hur? Genom att klä sig i traditionella kvinnokläder och lägga upp bilderna i sociala medier. Helsingborgaren Azad Banayi deltar i aktionen.

Azad Banayi i Helsingborg är en av dem som deltar i aktionen för att visa att det inte är något skamligt att vara kvinna.

– Vi protesterar mot den här domen och vi vill stödja kurdiska kvinnor, de ska inte känna sig ensamma. Och det här är första gången kanske i hela kurdiska historien som det händer en sån här sak, och det är jättestort nu, säger Azad Banayi. 

På en knapp vecka har Facebook-sidan "Kurd men for equality" fått över 8 000 följare. Sidans slagord är ungefär "kvinnlighet är varken en skam eller ett straff". För det var precis det som hände för någon vecka sedan, då en iransk domstol dömde en kurdisk man till "förnedring" och straffet var att han tvingades klä sig i kurdiska kvinnokläder och visades upp längs gatorna i Marivan, i Kurdistan i nordvästra Iran.

Kvinnor i staden arrangerade en demonstration i protest mot domslutet som de ansåg var kränkande mot kvinnor. Protesterna spred sig och så startades Facebook-kampanjen där män lägger upp bilder på sig själva iklädda traditionella kurdiska kvinnokläder, som stöd för den kurdiska kvinnan och den kurdiska kulturen. Helt enkelt för att visa att det inte är något skamligt att vara kvinna.

Azad Banayi berättar att han lånade sin frus kurdiska  klänning och huvudbonad och la upp en bild på sig själv i Facebook-gruppen. Och Azad Banayi hoppas nu att den här kampanjen sprids ännu mer.

– Det är min frus kläder. När jag publicerade bilden på Facebook blev hon överraskad och frågade "vad gör du, vad är det för nåt?" Jag berättade vad vi skulle göra, och då blev hon mycket glad och tackade mig för att jag alltid stöttat henne. Med det här kan man säga att man stödjer kvinnors rättigheter, och man kan hämta mera stöd från hela världen. Jag hoppas att det blir större och större och större. Jag tror vi har kommit på rätt väg.