ÅRETS MEDIEORM

Vem har förnyat journalistiken? Dax att nominera till priset Årets Medieorm 2013

Sveriges Radio och debattsajten Medieormen utlyser för tredje gången journalistikpriset Årets Medieorm. Priset ska uppmärksamma god, journalistisk förnyelse och förra året gick det till Svenska Dagbladets ”Räntekartan”. Nu är det dags att nominera till 2013 års pris.
     – I vår interaktiva bok Journalistik 3.0 – medieormen ömsar skinn beskrev vi för tre år sedan den syntes som vi förutsåg skulle utvecklas mellan den etablerade och den nya journalistiken. Vi kallade den ”Journalistik 3.0” ocn nu börjar vi se allt fler goda exempel på journalistisk förnyelse i det nya, digitala medielandskapetsäger Cilla Benkö, vd, och Mats Svegfors, tidigare vd för Sveriges Radio.

 – Tiden går fort inser vi när vi sammanfattar utvecklingen under dessa tre år. I en ny text på Medieormen skriver vi om såväl farhågor som förhoppningar som har infriats. Att mediebranschen har vissa problem är ingen hemlighet, men till det positiva hör att vi börjar se allt fler goda exempel på journalistisk förnyelse, säger Cilla Benkö och Mats Svegfors.  

Priset Årets Medieorm på 10 000 kr har instiftats för att just uppmärksamma god, journalistisk förnyelse. Det ska gå till en journalist/person/redaktion som arbetar föredömligt med att förnya och utveckla journalistiken i enlighet med Journalistik 3.0- kort sagt: en medveten förnyare av journalistiken som har siktet inställt på framtiden.

Nominera till Årets Medieorm 2013

Skicka in förslag med motivering och exempel (gärna länkar) som styrker motiveringen samt kontaktuppgifter till dig som nominerar till Medieormens redaktör Cecilia Djurberg: cecilia.djurberg@sverigesradio.se senast måndag 13 maj

Pristagaren tillkännages i samband med ett seminarium om journalistik i Radiohuset i Stockholm 3 juni. Där håller även Sveriges Radios förre vd och tillika en av Medieormens författare Mats Svegfors en avskedsföreläsning om generationsväxlingen inom journalistiken, med anledning av att han går i pension till sommaren.

Juryn utgörs av Sveriges Radios vd Cilla Benkö, Sveriges Radios tidigare vd Mats Svegfors samt Medieormens redaktör Cecilia Djurberg

Om priset Årets Medieorm

Sveriges Radio och Medieormen instiftade 2011 priset Årets Medieorm för att årligen belöna en journalist/person/redaktion som arbetar föredömligt med att förnya och utveckla journalistiken i enlighet med Journalistik 3.0. Prissumman är 10 000 kr och tidigare pristagare har varit Flashbackgrävarna som avslöjade fotografen Terje Hellesös bildfusk samt SvD Näringslivs Räntekartan.

Mer information om priset, info om tidigare pristagare finns här

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, vik presschef
eva.sahlin (a)sverigesradio.se
070-684 18 52

Cecilia Djurberg, redaktör Medieormen
08-784 71 52
cecilia.djurberg (a) sverigesradio.se
twitter.com/ceciliadjurberg