USA pekar ut svensk kvinna som spion

1:22 min

En svensk kvinna är misstänkt för spioneri i USA. Hon har åtalats i sin frånvaro. I går lade amerikanska justitiedepartementet ut åtalet från 2004. Kvinnan är svensk medborgare och gift med en tjänsteman på utrikesdepartementet.

Den spionåtalade kvinnan ska sedan 80-talet ha rekryterat spioner i USA åt Kuba. Det handlar bland annat om en person som i dag avtjänar ett 25-årigt straff för spioneri, i ett fängelse i USA.

Enligt åtalet riskerar den svenska kvinnan som hållit sig undan från USA sedan 2002, livstids fängelse.

Kvinnan har arbetat på flera amerikanska ambassader. 

Mellan 1985 och 2001 ska hon ha fått instruktioner från den kubanska underrättelsetjänsten via krypterad radiokommunikation och i direkta möten på platser utanför USA.

USA ska ha delgivit kvinnan misstanke om brott först i december 2011, rapporterar Washington Post.

Hon är svensk medborgare och bor i dag i Stockholm. Enligt TT är hon gift med en tjänsteman på svenska utrikesdepartementet. Han har varit anställd vid regeringskansliget sedan 80-talet och haft flera utlandsposteringar, bland annat har han ingått i regeringsdelegationer i olika sammanhang.

Svenska justitiedepartementet har inte fått in någon begäran om att kvinnan ska utlämnas till USA. Och eftersom att hon är svensk medborgare är det heller inte aktuellt.

Svenska medborgare utlämnas inte till länder utanför EU. Dessutom rör åtalet ett politiskt brott. Spionbrott är ett typiskt sådant och enligt svensk lag medför det ett hinder för utlämnande.